Redactioneel

161023-phe-Dialectmis _11Brabants Dialect Mis

Al jaren zingt het Gildekoor Sint Barbara de 'Brabants Dialect Mis'. Omdat men deze mis overal met veel enthousiasme ontvangt, wordt besloten de mis op cd te zetten. ”Het is Jos Swanenberg die mij hiertoe aangespoord heeft” vertelt Henk Habraken tijdens de opening. Meer foto's.

Henk heeft alle teksten, ook de traditionele vaste gezangen, in het dialect vertaald. "Het Brabants dialect is duidelijk op zijn retour en ook het kerkbezoek loopt terug, toch zal de katholieke cultuur nog lang met het leven in Brabant verweven blijven, dus deze cd kunnen we zien als een stukje een erfgoed,” zegt menige spreker deze middag.

De opening

Vanmiddag zo tegen twee uur was het druk rondom de kerk van Dinther. De kleuren blauw en geel wapperden vrolijk in de wind. En ook de kerk was van binnen mooi versierd. Om twee uur zat de kerk vol en niet omdat pastoor Jansen de mis deed. Deze keer werd de mis gedaan door het Gildekoor. Niet in het Latijn, maar gewoon in het plat Brabants. “Het hoort in het Latijn“ zegt Katja Habraken Brooijmans, “maar dat kunnen wij niet, dus daarom doen we het in de taal die in ons hart zit, gewoon Brabants.”

Tijdens de 'de Brabants Dialect Mis' werd gezongen over barmhartigheid, saamhorigheid, liefde en broederschap, wereldwijd. De muziek was heel gevarieerd, van blues en rock tot zelfs wals. Het gezang van het koor werd afgewisseld met de zang en muziek van diverse solisten zoals Henk Habraken, René Habraken, Ingrid Verhoeven-van Lankveld, Rico van Hooren, Peer van Vreede, Bob Verhoeven.

Toon Konings zorgde met zijn dialect-verhalen voor afwisseling. Hij vertelde over goud en zilver, over de ekster en het sparen van zilverpapier voor de kindjes in Afrika. Ook gaf hij mister Henk Habraken twelf points voor zijn Brabantse liederen en teksten en werkte zo mee aan een optreden met een gouden randje.

Afsluiting

Jan van Eerd sloot de middag af. Iedereen die mee gewerkt had aan het slagen van deze middag werd hartelijk bedankt.

De drie cd's werden officieel overhandigd en Marieke Moorman vertelde dat ze trots was op dit initiatief.

Na het optreden was er de mogelijkheid tot het kopen van de cd en bovendien werd iedereen uitgenodigd om in het clubgebouw van de St.Bararagilde een kop koffie te komen drinken.

Tekst José van der Heijden

Fotografie Piet van Helvoort

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen