Redactioneel

161003-jvdb-expo Laverhof_06Vanaf 3 oktober t/m 5 december 2016 is er weer een nieuwe expositie bij Laverhof.

Het is een samenstelling van schilderijen van Lies van Boven en Marijke Schenk.

Onderstaand een omschrijving van de werken van deze dames. De expositie is dagelijks te bezoeken. Meer foto's.

Lies van Boven

Vanuit haar beroep als kapster is de passie van Lies ontstaan voor het maken van beelden en portretten en het fotograferen van mensen. In 1997 is zij in aanraking gekomen met de beeldhouwkunst. Door middel van het volgen van lessen bij Pieter Breughel in Veghel heeft zij zich deze vorm van kunst zoveel mogelijk eigengemaakt.

Daarna heeft zij jarenlang samen met Cornel Snels portretten in pastelkrijt getekend naar model, waarna Lies bij Liseth Visser portretschilderen in olieverf heeft leren schilderen. Het portretteren dryvan mensen blijft haar boeien, omdat er zoveel te zien is.

Ieder mens is uniek in uitstraling en karakter en dat probeert zij zo mooi mogelijk weer te geven in een schilderij.

Marijke Schenk

“In ieder mens schuilt creativiteit, maar niet iedereen staat open voor ontplooiing, omdat andere zaken prioriteiten hebben.”

Mijn eerste kennismaking met tekenen en schilderen was bij het Pieter Breughel Instituut te Veghel. Na 5 jaar lessen gevolgd te hebben, ben ik vol enthousiasme met een klein groepje mensen verder gegaan om onder leiding van een schilder elke week te schilderen. Door afstand te doen van allerlei aangeleerde regels ben ik vrijer gaan schilderen. Voortdurend in ontwikkeling en niet gehinderd door een vaste opgelegde manier van werken, steeds weer nieuwsgierig om verschillende technieken uit te proberen.

Techniek: acryl en gemengde technieken

Met penselen, paletmessen, doekjes en ook handen wordt verf op het doek aangebracht. Deze manier van werken gecombineerd met het materiaalgebruik geven de schilderijen een speciale dimensie.

Bloemen zijn voor mij een grote inspiratiebron, met name tulpen, geschilderd in volle, warme kleuren en uitvergroot weergegeven, waarbij afwisselend felle, sprekende kleuren en lichte kleuren worden neergezet. Een even grote inspiratiebron zijn voor mij vrouwen: trots, zelfbewust en enigszins arrogant.

Mijn schilderijen bestaan uit veel lagen, soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Het kleurgebruik en de gelaagdheid geeft het werk een geheel eigen sfeer en emotie. Deze techniek is zeer arbeidsintensief; er zitten altijd schilderijen onder het uiteindelijke schilderij. De kleuren ondersteunen en versterken elkaar, totdat het schilderij in harmonie is.

Schilderen is het componeren van kleur, vorm en structuur, telkens opnieuw toevoegen, wegnemen, heroverwegen en overschilderen tot de juiste spanning is bereikt.

Foto’s: Jan van den Bosch

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen