Redactioneel

beestenboel

Het varkensparadijs

Als je via de Lariestraat naar de Kaathovensedijk rijdt en je bent de bossen voorbij, kijk dan eens even naar links. Tussen de dennenbomen, lekker in het zand, liggen, lopen, wroeten, badderen de varkens van Hennie en Lianda. Een waar varkensparadijs.

Hoe het begon…..
Lianda had al ooit van een vertegenwoordiger twee Bentheimer varkens overgenomen, maar dat was het toch niet helemaal voor hen, dus ging Lianda op internet op zoek naar een ander ras. Op een gegeven moment zag ze een advertentie staan van een mevrouw die twee Berkshire varkens te koop had. Berkshire varkens staan bekend om hun puurheid wat ras betreft maar hebben bovendien ook een heel lief karakter. Dus besloten Hennie en Linda de twee varkens, Antonia en Ursula, over te nemen. Het vervoer zorgde wel voor de nodige problemen, want twee varkens van zo ongeveer 300 kilo, die eigenlijk niet in de aanhanger willen, zijn niet zo gemakkelijk te vervoeren. Maar eindelijk, na twee uur, lukte het. En nu lopen Antonia en Ursula met al hun nazaten heerlijk te modderen in de bossen van Heeswijk. Ze worden vooral veel geknuffeld en goed verzorgd. “In de morgen, zo tussen acht en half tien, geef ik ze eten,’’ vertelt Hennie. “Ze hoeven het geluid van de poort maar te horen en ze rennen op een draf naar me toe. Rond de middag gaan we altijd even bij hen relaxen. We gaan dan bij hun zandbak zitten en dan worden ze lekker geknuffeld.” Natuurlijk wordt er met regelmaat naar een raszuivere nieuwe beer gezocht om ook echt de puurheid van het ras te behouden, want Hennie en Lianda hebben grote plannen.

De plannen van Hennie en Lianda
De bedoeling is dat er straks een terras gemaakt wordt tussen de varkens in. ”Ik plaats daar dan ook een informatiebord bij” vertelt Hennie. “De mensen hoeven dan niet, al rijdend in hun auto, naar onze varkens te kijken, maar krijgen de mogelijkheid hun auto te parkeren en er even rustig bij te gaan zitten. Ze kunnen desnoods hun meegenomen koffie of boterham op eten. Bovendien kunnen ze op het informatiebord meer lezen over de bijzonderheden van het varkensras Berkshire.”

Het Berkshire varken staat vooral in Engeland bekend als een echte delicatesse. Koningin Elizabeth had zelfs de grote beer met stamboek in haar bezit. “Wij zijn de enige mensen in Nederland die lid zijn van de Berkshire club, vertelt Hennie. We hebben besloten dat we de mensen hier ook bekend willen maken met deze delicatesse en gaan in de late herfst weer vlees verkopen. De varkens hebben dan een heel goed leven gehad, met veel leefruimte, hebben lekker buiten kunnen wroeten en zijn met veel liefde verzorgd.”

En de varkens zijn niet de enige dieren die het goed hebben bij de familie van Grinsven. Kijk maar eens naar het filmpje dat Ton Lunenburg van de beestenboel bij van Grinsven gemaakt heeft.


Tekst José van der Heijden

Plaats reactie