Redactioneel

160909-wvdl-KilsdonksemolenRoedePlaatsen28VOORKANT Large

Enkele maanden geleden kwam vanuit Groot Ammers (Kinderdijk) het signaal dat er een paar oude molenroeden lagen die mogelijk van de Kilsdonkse Molen afkomstig waren.
meer foto's

Na enig onderzoek bleek één roede voorzien te zijn van het fabrikagenummer nummer 933 van de fa. Gebr. Pot. Deze roede was in 1875 nieuw geplaatst op de Kilsdonksemolen.De andere roede was wel van de Kilsdonksemolen afkomstig doch was van latere datum.

Mede door een sponsering van Co Potters, oud molenaar van de Kilsdonkse Molen, is het mogelijk gemaakt dat beide roeden als icoon van de Kilsdonkse Molen weer terug zijn.

Zij zijn tijdens de monumentendagen te bezichtigen.

Tekst: Gérard Janssen

Foto's:Wim van der lubbe

 

Roeden van de Kilsdonksemolen na ruim 140 jaar weer terug. (1875-2016)

De roeden met fabrikagenummers 933 en 934 zijn in 1875 gekocht voor de Kilsdonksemolen door molenaar C. van Aart bij het scheepsbouw- en molenroede bedrijf Bebr. Pot, (toen) gevestigd te Elshout aan den Kinderdijk. Deze fabrikant stond bekend om zijn goede kwaliteit klinkwerk.

Deze geklonken ijzeren roeden kostten toen 325 gulden per stuk. Op deze aankoop werd door de fabrikant 6 jaar garantie gegeven. Hiervan bestaat nog een kopie van het originele garantiebewijs. (Zie hiernaast) Een van deze roeden voorzien van het originele plaatje met nummer 933. Dit betreft de buitenroe. De originele lengte hiervan was 20,80 meter.

In 1925 raasde er een windhoos over het buurtschap “ ’t Oventje ” bij de plaats Zeeland uit de richting Dinther.

Een van roeden is toen zodanig beschadigd dat deze door een tweedehands roede met het nummer 654 vervangen is.

Na de onttakeling van het gevlucht in 1955 werden de roeden voor 50 gulden verkocht aan de Bolwerksmolen in Deventer, een houtzaagmolen.

Met een mallejan (zie foto hiernaast) werden ze vanaf de Kilsdonksemolen naar het station in Veghel gebracht, van waar ze per spoor verder vervoerd werden.

Deze roeden hadden echter niet de juiste lengte voor de Bolwerksmolen en zijn in Deventer verlengd of voorzien van nieuwe toppen, waardoor uiteindelijk de lengte 21,63 en 21,71 m werd.

In 2005 werden de roeden verwijderd uit de Bolwerksmolen en kwamen in het ooievaarsdorp Liesvelt, bij Groot Ammers, terecht. Hier zouden ze in de molen “de Jonge Sophia” gestoken worden.

Ze pasten echter niet in die molen maar werden daar wel goed bewaard.

Via molenarchitect Paul Groen werd bij de Stichting De Kilsdonkse Molen bekend dat deze oude roeden nog bestonden.

Door de “werkgroep korenmolen van de Jonge Sophia” zijn de roeden “ om niet” aan de oorspronkelijke eigenaar

aangeboden.

Nu is roede nummer 933 weer terug waar haar leven ruim 140 jaar geleden begon

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen