Redactioneel

20160623-FL- rodenburg VoorkantRondlopend in CC Sevaes op woensdagavond 22 juni ’16 groeit bij mij het besef dat de geïnteresseerde inwoners van Hadee mee kunnen gaan werken aan een uniek woningbouwproject. Uniek door de wijze waarop het gerealiseerd gaat worden. Nergens in ons land is tot nu toe op deze wijze invulling gegeven aan het opzetten van een nieuwe woonwijk.

Binnen twee jaar wil de gemeente op deze plek ongeveer 130 woningen laten verrijzen, waarvan ongeveer 40 sociale huurwoningen. En dit alles niet onder regie van een projectontwikkelaar, zoals meestal het geval is, maar door de toekomstige bewoners zelf en dat onder het motto: ‘Voor Hadee en door Hadee’.

Dat er vele geïnteresseerden aanwezig zijn is duidelijk. Het zijn echter niet alleen woningzoekers, maar er is ook een flinke groep toekomstige buren van de nieuwe wijk, die de ontwikkelingen met argusogen volgt. Het is overigens heel begrijpelijk, dat zij zich zorgen maken over de aanstaande verandering van hun woonomgeving die het gevolg is van dit woningbouwproject.

Meer foto's.

Anton Verhaak van Actief Burgerschap legt aan het begin van de avond, na een kort welkomstwoord, uit wat de bedoeling is van deze avond. Hij verdeelt de toehoorders in 5 groepen: CPO- geïnteresseerden, de omwonenden, de huurders, de investeerders en de zelfstandige bouwers van vrijstaande woningen of tweekappers. De bedoeling is dat de mensen in deze groepen elkaar vinden en tot samenwerking komen en dat zij gaan bekijken waar ze willen wonen en hoe ze de bouwkavels willen indelen. De deadline is oktober 2016. Dan moeten de verschillende plannen in de steigers staan. Lukt dat niet, dan neemt de gemeente de regie over, waarbij Anton opmerkt dat de gemeentelijke projectleider te weten Melissa van Driel dit niet leuk zal vinden.
Anton benadrukt dat Actief Burgerschap initieert en coördineert, maar dat zij zich niet bezig houden met de inhoud van de bouwplannen of technische zaken. De eigen agenda van Actief Burgerschap richt zich vooral op het feit dat er goedkope starterswoningen moeten komen en sociale huurwoningen. De groepen krijgen van Anton de opdracht te onderzoeken wat men wil. Iedereen moet aangeven welke op welke locaties de Hadeejers willen wonen. Dit wordt geïnventariseerd om te kijken hoe het gehele bouwplan te verdelen. Samenwerken is de tweede opdracht, waarbij iedere groep een contactpersoon aanwijst, die de e-mailadressen verzamelt en alles doorgeeft aan de organisatie.

Na Anton Verhaak komt Ton Langendijk, de gemeentelijke stedenbouwkundige aan het woord. Hij vertelt over het landelijke karakter van de wijk; ruim van opzet met veel groen. Geen rechte wegen, aan de randen meer groen dan in het midden en een waterpartij, maar wel iedere woning in het groen. De wijk moet sociale huurwoningen, vrije koopwoningen en patiowoningen bevatten. Er zal vrijheid zijn in de wijze van bouwen en van de gekozen bouwstijlen. Er is wel een beperking door het landelijke thema. Ton noemt daarvan zaken als geen felle kleuren, traditionele bouwmaterialen en een goothoogte van 4 meter. Dat laatste betekent anderhalve bouwlaag.

Daarna ging men in de genoemde groepen aan de slag. De zelfbouwers vormen de grootste groep, waarbij vermeld moet worden dat daar ook de mensen tussen zitten die tweekappers willen bouwen. Zij vormen al gauw een eigen groep. De discussies zijn in alle groepen zeer geanimeerd, maar ook zakelijk. Er is duidelijk enthousiasme te bespeuren.

De huurders willen een stichting ‘Huurdersbelangen Hadee’ oprichten met statuten, die getoetst zulle worden door de gemeente. Zij zullen worden ondersteund door Actief Burgerschap. In CPO projecten zijn 23 mensen geïnteresseerd en die hebben al een bouwplek hebben uitgezocht. De zelfbouwers gaan kijken hoe ze de kavels willen indelen en hebben hun wensen geïnventariseerd. De investeerders zijn in voor een aanvullende investering of willen woningbouw als belegging financieren en bij de omwonenden ging het vooral over vragen als ontsluitingswegen, waterbeheersing, rioolproblemen en de verdeling van het groen in de nieuwe wijk. Daarover willen zij graag met de gemeente gaan praten.
Het was een zeer geslaagde avond die zeker een vervolg zal krijgen. Voor meer informatie kan men zich melden bij:
Melissa van Driel ( m.van.driel@ bernheze.org)
Anton Verhaak (a.verhaak@ home.nl)
De website van de gemeente Bernheze onder Plan Rodenburg.

Foto’s: Ardith Manders
Tekst: Fred Lennings
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen