Redactioneel

160618-RvH-Roefeldag-01Alweer voor de 18e keer organiseerden Stichting Ranja en Jeugdbelangen Vorstenbosch de Roefeldag.

Roefelen is het Belgische woord voor snuffelen, nieuwsgierig maken, stimuleren tot onderzoek. Tijdens deze dag kunnen kinderen uit groepen 7 en 8 van de basisschool en het speciaal onderwijs een kijkje nemen bij bedrijven, organisaties en instellingen. In groepjes van 4 en onder begeleiding van een volwassene brengen ze een bezoek aan drie roefelbedrijven. Door actief mee te werken tijdens zo'n bezoek, krijgen ze een beeld van wat er zoal gebeurt bij een bedrijf.

Er zijn 391 kinderen uit in gemeente Bernheze op pad geweest om een kijkje te nemen in de keuken van 123 lokale bedrijven.

Jaarlijks stellen Checkpoint in Heesch, Sporthal de Overbeek in Nistelrode, kwart over twaalf gebouw in Vorstenbosch en Imeet in Heeswijk-Dinther hun ruimte beschikbaar om alle kinderen te ontvangen en de roefeldag af te sluiten.

In Heeswijk-Dinther deden 120 kinderen mee (30 groepjes) en 32 bedrijven. Ik mocht met de "Coole kikkers" op stap; onder deze naam hadden de vier meiden Siena, Friede, Roos en Bente zich ingeschreven.

Meer foto's.

Het eerste bezoek was bij MTC Bernheze. Hier kregen ze uitleg hoe lichaamslengte, gewicht en vetpercentage werd gemeten. Dat zat bij allevier wel goed. Daarna konden ze de verschillende apparaten zelf uittesten en bijhouden hoeveel calorieën werden verbrand.

Het tweede bedrijf was bij Van Esch Tweewielers. Hier konden de meiden zich van hun technische kant laten zien. Een fiets werd binnen no-time uit elkaar gehaald. Het zeep om het smeer van de handen te wasssen werd door de dames omgedoopt tot 'handenscrub'.

Het derde en laatste bedrijf was Langenhuizenplant. Hier werd het verschil uitgelegd tussen het vermeerderen van planten met zaden, waarbij je het risico loopt dat kleuren anders worden of dat er variaties ontstaan en het toepassen van andere technieken zoals splitsen. Ook hier mochten ze zelf mee aan de slag. Buiten volgde nog een rondleiding.

De "coole kikkers" zijn weer een stuk wijzer!

Tekst en foto's: Ronald van Hastenberg

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda