Redactioneel

160511-wvdlPiteje de_kapper10_15_VOORKANTDat is zijn motto. We zitten deze middag aan tafel bij Piet Wolters, beter bekend als Pietje de Kapper. Ook zijn kleindochter Wendy Pruimboom-Wolters is aanwezig. Zij zorgt er voor dat alles goed verloopt, want opa weet het niet meer zo precies. Wendy: "Opa wordt volgende week 95 jaar, dus dat is ook een hele leeftijd".
Meer foto's

Knippen vanaf zijn 14e

De geboren Rotterdammer wilde kapper worden. Op zijn 14e begon hij bij een Duitse kapper; daar werkte Piet tot zijn 20e en kwam toen vervolgens in Wijchen terecht. Piet: ’’en daar heb ik het vak goed geleerd’’. Maar Pietje zakte nog verder af naar het zuiden en knipte van 1943 tot 1950 bij van Alebeek in Heeswijk voor vijf gulden met kost en inwoning.

Pietje de kapper
In die tijd leerde hij zijn vrouw Tonny Offermans kennen en toen ze trouwden en in Dinther gingen wonen begon Pietje als zelfstandige herenkapper met knippen en scheren en werd hij bekend als Pietje de Kapper.
Samen kregen ze twee kinderen en toen die naar school gingen begon Tonny met een opleiding op de damesvakschool en zo startte ook zij met een dameskapsalon. Wassen, knippen, permanenten, ze was de enige in Dinther in die tijd.

Pietje en Tonny waren een modern stel; zij deed de klusjes, sloeg met de hamer de spijkers in de muur en Pietje zorgde voor het eten en streek de was.
Tonny overleed al jong. Piet: ’’maar je moet niet zeuren, er zijn duizenden mensen alleen.’’
Later was hij nog een tijdje heel gelukkig met zijn vriendin Rieky.

Tachtig jaar kapper

Piet:’Vroeger was het zaterdags druk; dan moesten er wel twaalf heren geschoren worden, mensen hadden toen nog geen electriciteit’’. Wendy:’Ook als er iemand overleden was moest die natuurlijk ook geschoren worden, dat deed in die tijd nog een kapper. Op een keer liet een overleden man nog een boer, Opa schrok zo dat hij twijfelde of de man wel echt dood was’’.

Piet knipte ook aan huis tot zelfs in Veghel en Schijndel, overal reed hij met zijn auto naar toe. Tegenwoordig doet kleindochter Wendy dat, want zij is ook kapster en neemt het stokje over van haar opa.
Een paar keer per week komt de thuiszorg Pietje wassen. Pietje: ‘’maar ze moeten wel op tijd zijn, want om 9.00u moet de zaak open, want je kunt de mensen niet aan een gesloten deur laten staan, hè ‘’
Piet is nog hartstikke vief voor zijn leeftijd. Wendy: ’Hij mankeert zelfs nog niets aan zijn schouder na tachtig jaar knippen’’.

Zondag 15 mei is het feest; op de kaart staat Opa Pietje 95 jaar en 80 jaar mensen onder de schaar.
De redactie van de Hadeejer wenst hem een mooi feest en nog veel gezonde jaren.

Tekst: Wilma van Zoggel
Foto's: Wim van der Lubbe en Dave Maas

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen