Redactioneel

20151023-FL- plein1969_10De architect van het bouwproject Ter Weer is Anthony Litjes van Leenders Architecten en Ingenieurs in Veghel.

Klik hier voor foto's.

Onlangs heb ik een gesprek met hem gevoerd over het ontwerp van het gebouw aan de oostkant van Plein 1969. Het ontwerp heeft 2 bouwlagen. Op de begane grond komt een supermarkt, huisartsenpraktijk, apotheek en daarboven 11 appartementen. Het geheel wordt ongeveer 8 meter hoog. Dat is dus een stuk lager dan het gebouw “Mariuspoort”.

Anthony vertelt, dat het thema voor het bouwconcept kasteel Ter weer is. Vandaar de ronde torens aan de beide uiteinden. De torens op de hoeken vormen tevens de overgang naar de bebouwing aan weerskanten. Tegelijkertijd ontstaat een op een afstand herkenbaar geheel. De geledingen van de openingen van het gebouw zijn ook geïnspireerd op het kasteelconcept. De indeling van de gevel aan het plein kent grote en kleine openingen. De grote openingen voor de supermarkt, de wat kleinere voor de apotheek en de dokterspraktijk. Rode stenen kenmerken de winkels en de praktijk, houten gevelgordijnen de appartementen. Het geheel wordt afgewisseld met wit keimwerk (geschilderd metselwerk).

Bij het ontwerpen is rekening gehouden met de geplande verkeersluwte op de weg voor het nieuwe complex. Het ontwerp proces is gedaan in overleg met een praatgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente en van Actief Burgerschap.

Foto’s en tekst: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen