Redactioneel

151015-PK-lezing Kartuizers2Op donderdag 15 oktober gaf Jan Sanders bij de Heemkundekring De Wojstap een lezing over de kloosterorde van de Kartuizers.
Een 30-tal bezoekers waren naar deze lezing gekomen.

De Kloosterorde is in 1466 opgericht door Bruno van Keulen. Hun doelstelling is een sober leven in eenzaamheid. Daarom woont ook ieder lid in een afgezonderde woning op het kloosterterrein. Hun eerste vestiging was in Frankrijk in Chartreuse. De allereerste vestiging in N.Brabant was in Olland (bij Liempde) in 1466. Via allerlei omzwervingen o.a. in Roermond, Geertruidenberg, Den Dungen (tegen de huidige A-2),Vught achter de huidige Taalstraat,Boxtel, Esch en St.Michielsgestel in de Ruwenberg aan de Dommel en 's-Hertogenbosch in de St.Jorisstraat kwamen ze tenslotte in Antwerpen terecht. Daar werden ze door toedoen van keizer Jozef II, die geen kloosterlingen meer in de Zuidelijke Nederlanden

wilde, opgeheven. Hun bezittingen (voornamelijk boerderijen en landerijen) in de Meierij werden in 1658/1659 verkocht en via via kwamen ze uiteindelijk in handen van de familie Margraaf (o.a. de Geelders).

151015-PK-lezing Kartuizers3

151015-PK-lezing Kartuizers4

 

 

 

 

 

 

Tekst en foto's: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen