Redactioneel

Impressie van de reünie van de jongensschool DintherAfgelopen week heb ik gesproken met Eric van der Meijden en Harrie Wijgergangs over de reünie die deze twee hebben georganiseerd.

Het was beter om dit gesprek niet vrijdag tijdens de reünie te hebben, omdat het jammer is, de sfeer dan te verstoren. Dat houdt in dat ik drie mensen van deze klas heb gesproken nl. Eric van der Meijden, Harrie Wijgergangs en uiteindelijk heb ik ook nog wat opmerkingen van Jan van der Heijden toe kunnen voegen.

De organisatoren van deze reünie, Eric van der Meijden en Harrie Wijgergangs hebben er zin in. ”De reünie is in Cultureel Centrum Servaes en begint om 11.00 uur en zal zo ongeveer rond vijf uur aflopen zijn, het gaat er over dat we weer eens gezellig bij kunnen praten“ zeggen Harrie en Eric. “Het idee om een reünie te organiseren”, vertelt Eric, ”ontstond toen Harrie mij vertelde dat Jan van der Heijden en Wim van der Wielen in september over zouden komen uit Australië en Brazilië. We hebben alle adressen verzameld en ook nog met Henk van de Broek die ook in Brazilië woont, contact gezocht en gevraagd of hij soms ook in september over kon komen. Henk antwoordde eerst dat het niet uitkwam, maar later liet hij ons weten dat hij ook van de partij zou zijn”. “We zijn nu allemaal rond de 75 jaar, we waren met 45 mensen en intussen zijn er 16 overleden”, zegt Harrie. Zijn ogen beginnen te glinsteren als hij vertelt: ”70 jaar geleden zijn we op de bewaarschool begonnen. We waren met vijf kameraden, waarvan er drie Nederland verlieten. Na 70 jaar zijn we nog altijd vrienden en daar ben ik trots op”.

“Ja het was toen wel anders dan nu, sommigen van ons moesten eerst naar de kerk voor de school begon. Op school was alles veel strenger, we moesten luisteren en anders kregen we soms zelfs klappen”, vertelt Harrie, “altijd luisteren en zelf niets inbrengen, later is dat wel veranderd”. “Als we tijdens het speelkwartier op de speelplaats liepen werd er door 3 of 4 onderwijzers of onderwijzeressen op ons toegezien. Onze groep bestond uit een tweede en derde klas, sommigen gingen vanaf het vijfde jaar naar Veghel, naar de broederschool, ter voorbereiding voor de HBS”, vertelt Eric. “De jongens die naar de landbouwschool gingen bleven zeven jaar op school". "Tijdens dat jaar langer, hebben we niet veel geleerd”, zegt Harrie met een glimlach, ”het was vroeger bidden, werken en naar school en we hadden op school beter Engels kunnen leren dan de catechismus, daar hadden we meer aan gehad”.

Nog enkele opmerkingen die Jan later in de week maakte waren: ”Ik weet nog dat ons moeder me bij de bewaarschool aan ging geven. Ons moeder belde aan en ik hield haar hand stevig vast en stond maar tegen die enorme deur aan te kijken”. “Harrie Wijgergangs en Wim van der Wielen hadden meer spierballen dan ik en ik vond hun mijn beschermheren”.

Tekst: José van der Heijden
Foto's: Wim van der Lubbe

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda