Redactioneel

150908-jvdb- expo_laverhof_01Barones Albertine was van 1949 tot 1994 kasteelvrouwe van kasteel Heeswijk. Samen met haar man baron Willen van den Bogaerde betrok ze in 1949 de voorburcht van het kasteel. Na diens overlijden in 1974 bleef ze er nog twintig jaar wonen.
 
Het is in die periode, dat de barones zich ontwikkelde tot een sociaal bewogen vrouw. Ze was nauw betrokken bij het verenigingsleven, toonde belangstelling en ondersteunde activiteiten daar waar mogelijk. Het vrouwengilde, de fanfare en het gilde waren geregelde gasten op het kasteel. De barones was ook geregeld aanwezig op hun bijeenkomsten. Van natuurtheater De Kersouwe was zij beschermvrouwe en had daarbij nadrukkelijk haar eigen mening, als het ging om de keuze van de toneelstukken.
 
Door een vrijwilliger van Kasteel Heeswijk is van allerlei mensen, waarmee de barones te maken heeft gehad in haar latere leven een aantal verhalen opgetekend. Die zijn daarna verwerkt en weergegeven op 20 tekstpanelen met tekst en foto’s. Ze geven op deze manier een goede indruk van de plaats, die de barones had in het leven van vele verschillende mensen in de Heeswijk-Dintherse gemeenschap. Daarnaast geven ook de herinneringen van een aantal personen, waarmee de barones op het kasteel te maken had, een interessante kijk op de tijd, waarin kasteel Heeswijk nog een adellijke bewoner had.
 
 
Al met al een boeiend overzicht over het leven van een markante vrouw. Deze tentoonstelling is tot 11 oktober te bezoeken in de hal van verzorgingshuis “Laverhof” te Heeswijk.
 
Tekst: Jos Korsten
Foto’s: Jan van den Bosch
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda