kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Maandag 23 oktober 1944

In de nacht van zondag op maandag omstreeks half 1 tot half 2 geweldig artillerievuur van het Engelsch geschut dat hier in de omgeving is opgesteld.

Het is een helsch lawaai. De lucht is een vuur. Van alle kanten spuwt het zware geschut hare granaten naar de vijandelijke linies richting Den Bosch. De granaten suizen door de lucht met razende snelheid en akelig gefluit. Het is een oorverdovend lawaai. Alles trilt en beeft.

In de morgen van half 7 tot half 8 komt het zware geschut opnieuw in werking. Volgens het gefluit te hooren van de granaten gaan er vele in de richting Wijbosch. 0ok hoort men in die richting tankgeschut. Om ongeveer half negen naar huis geweest, waar vader en zuster ook waren. Het is nu tamelijk rustig. Af en toe werkt hier en daar nog het zware geschut.

Men zegt dat er in den loop van den morgen nog Duitse granaten zijn gevallen bij Jan van Kleef in het Zand. Vlug het varken en de konijnen gevoerd en weer terug naar de schuilkelder. ’s Middags boerenkoolstamp.

In de namiddag een tijdje gekaart. Men zegt dat een gedeelte van het Wijbosch is bevrijd. De genie van de Engelschen hebben vannacht onder dekking van artillerievuur een brug over het kanaal geslagen. Vanmorgen moeten de Engelsche tanks vanuit Veghel door de Wijbosche bossen gekomen zijn en een gedeelte van Schijndel gezuiverd.

Er zijn ongeveer 600 krijgsgevangen gemaakt van de Duitsers. In Schijndel zat de 59e Pantser-divisie van de Duitse S.S. Hier werkt nu nog met tussenpoozen het zware geschut. Na de middag is Jan van Zutphen die zaterdagavond door granaatscherven is gedood, hier op het kerkhof gezonken. Den Eerw. Heer Veerman van de Abdij verrichtte de absoute. Het slachtoffer werd door een paar leden van het Rode Kruis begraven.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app