kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Maandag 16 oktober 1944

Van zondag op maandagnacht flink met zwaar geschut geschoten. Er zijn op den dag nog een paar granaten gevallen bij Jan v. Zutphen (in het dorp) achter het huis.

Ik hoor vanmorgen vertellen dat Johan Juinen aan zijn verwondingen is overleden. Van morgen even naar huis geweest waar vader, broer en zuster ook waren. Bij het huis gekomen ontdekte ik al vlug dat er ongenodigde gasten in huis geweest waren. We misten vijf konijnen, gereedschappenkist opengebroken, mijn broer zijn spullen, die bij ons lagen werden overhoop gehaald en doorgesnuffeld. Hij mist verschillende dingen, o.a. zeep, lucifers een uurwerk(wekker) enz. Twee konijnen hadden ze echter laten zitten, o.a. nog een met jongen. Deze konijnen bracht ik toen naar Jan Barten even eens ons varken.

Jan Barten bleef ‘s nachts in zijn huis. Het is wel jammer dat in deze tijd van nood nog mensen zijn die op roof uit gaan. De daders zijn echter wel voor 99 % bekend… om reden dat het kleine hondje ook was weg genomen, en dat werd door mijn vader van een zekere plaats teruggehaald.

Eveneens ontdekte we de plaats waar de konijnen werden geslacht. De naam van de daders zal ik, later invullen……

We hebben nog het een en ander naar onze verbijfplaats medegenomen om te bewaren. Bij de Weert waren gisterenavond nog vele granaten rondom het huis gevallen die niet ontplofte. Een granaat wam terecht door het dak in den schoorsteen en viel onder op de kolen. Goddank ontplofte deze niet. Het gezin van de Weert is vandaag ook in de schuilkelder gekomen. Verder is er weinig nieuws.

Ongeveer 8 uur 's avonds geweldig mitrailleurvuur in de richting Wijbosch. Er worden vele lichtkogels afgeschoten. Misschien dat nu de zuivering voorgoed begint?

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app