kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Donderdag 21 september 1944

Van woensdag op donderdag een rustige nacht.

Vele mensen uit Dinther gingen naar Veghel kijken om de geweldige doortocht te zien van de Geallieerde legers over de corridor naar Nijmegen en Arnhem.

Op den dag trokken nog vele transport- en zweefvliegtuigen met materiaal en manschappen over ons dorp naar de richting Arnhem. Het feest in Veghel werd echter plotseling gestaakt door geruchten dat de Duitsers opdrongen vanaf Erp en 's Hertogenbosch.

De ondergrondse beweging moest wacht kloppen in de Laverdonk er burgers waren die de dode Duitse soldaten beroofden van laarsen en sieraden. Men had echter weinig respect voor de ondergrondse beweging met den witten armband, omdat daar verschillende mensen bij waren die een geweer in handen kregen en die nog nooit een geweer gezien hadden.

Deze mensen waren dus nog gevaarlijker dan den vijand. De ondergrondsche mensen met den oranje armband leverden betere prestaties.

Ik zelf en H. v. Ieperen en Jan Verhagen hebben in de v.m. de instrumenten wat in orde gebracht. Er kwam echter die dag geen bericht om te vlaggen en te feesten. Zo dat men daaruit kon opmaken dat het nog niet geheel vrlj was, en dat den Engelsche of Amerikaanse commandant het nog te vroeg vond om te feesten daar er nog gevaren dreigden voor Veghel en omgeving.

Er liepen in die dagen verschillende vreemde en onbekende mensen rond in ons dorp die wel werden gecontroleerd door de ondergrondsche, maar over het algemeen, volgens mijn inziens toch te vrij rond liepen.

Plaats reactie