Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
Elisabeth Bax spreekt over 'Gandhi, activist en spiritueel leider'
Maandag, 19 Februari 2024
Hits : 64

 Op maandag 19 februari komt Elisabeth Bax in de Abdij van Berne spreken over het boek dat zij geschreven heeft: 'Gandhi, activist en spiritueel leider'. Op haar reis door India zag en hoorde zij hoe de idealen van Gandhi, 75 jaar na zijn dood, nog steeds springlevend zijn. Hij werd en wordt beschouwd als een 'goeroe', een leraar.

Voor Gandhi waren activisme, moreel gedrag en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de persoon Gandhi te leren kennen en begrijpen, moet men dus zijn spirituele filosofie – voortkomend uit het hindoeïsme – bestuderen.

In het boek ligt de nadruk op Gandhi's ontwikkeling van een verlegen jongen tot een politiek activist en spiritueel leider. Naast de sociaal-politieke strijd van Gandhi legt Elisabeth Bax op deze avond juist het accent op de bijzondere zienswijzen van Gandhi. Daarbij verbond hij de oude Hindoe cultuur en tradities met modern revolutionair activisme.

De betekenis van Gandhi voor onze tijd is een vraag over het nog bruikbaar zijn van de idealen, in India of in de westerse maatschappij?

Elisabeth Bax studeerde aan de VU in Amsterdam en onderzocht de betekenis van kunst en cultuur via een activistische politiek op veranderingen in de maatschappij. Zij kreeg interesse in de persoon van Gandhi tijdens haar reizen door India. Daarvoor ging ze op zoek naar de drijfveren van deze activist en spiritueel leider.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij. Opgeven voor kaarten kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd, inclusief koffie/thee in de pauze.

app