Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
Lezing Mystiek van het Soefisme in Abdij van Berne
Maandag, 19 Juni 2023, 20:00
Hits : 180

soefismeOp maandagavond 19 juni is er in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther een lezing over de mystiek van het soefisme. Het soefisme (Arabisch: tasawwoef: soefi worden) geldt als een mystieke stroming binnen de islam. Wat deze stroming precies is, blijkt echter lastig te verwoorden. Er wordt wel gezegd dat het soefisme niet in woorden te vangen is. De titel van de lezing die door Felix Erkelens wordt gehouden is daarom ook de rode draad: “Soefisme, de mystieke weg van het hart”.

Felix Erkelens (1952) verzorgt een kennismaking met het soefisme, met inzicht in de oorsprong, de context en de centrale thema’s van deze spirituele beweging.

Hij gaat uit van zijn eigen achtergrond in het soefisme. Op jonge leeftijd kwam hij in contact met het soefisme en heeft daarna een intensieve leerweg ondergaan. De levenswijsheid heeft hem geïnspireerd om nog steeds mensen bij te staan in hun proces naar volwassenheid en innerlijke harmonie.

Het Soefisme kent zelf ook vele verschillende stromingen die zich steeds ontwikkeld hebben naar de tijd en cultuur. In de lezing zal Felix Erkelens aandacht besteden aan verschillende vormen die in de traditie van het soefisme van belang zijn. Met voorbeelden van verhalen, poëzie , mantra’s, de chilla, derwisj-dansen en parels probeert Felix de essentie voelbaar te maken en over te brengen.

Een soefi-mysticus probeert zich daarbij vooral los te maken van aardse of materiele zaken. Het soefisme biedt ons zo ook een verassend en diepgaand inzicht in de vraagstukken waar wij in de 21ste eeuw voor geplaatst zien.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. Opgeven voor deelname kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd.

app