Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
Lezing/voordracht door Hein Stufkens
Vrijdag, 27 Januari 2023, 15:30 - 17:30
Hits : 51

Hein StufkensEntree: Vrije gave na afloop.Reserveren: AUB Plaatsen vooraf reserveren per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Tot aan het morgenlicht'

'Tot aan het morgenlicht'  is de titel van de verzamelbundel van alle gedichten van Hein Stufkens die hij tussen 1981 en 2021 publiceerde in maar liefst dertien dichtbundels. Het boek verscheen in oktober 2022 ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag.

Aan de hand van een aantal van die gedichten zal de auteur een lezing houden met als motto het bekende citaat van Kierkegaard: Het leven moet voorwaarts worden geleefd, maar wordt achterwaarts begrepen.

Het belooft een boeiende reflectie te worden op hoe om te gaan met wat er op ons pad komt: vreugde en verdriet, liefde, afscheid en verlies.

Bumndel Hein StufkensDe gedichten zijn zo inspirerend dat ze hun weg vonden en vinden naar tal van plekken in de samenleving. Je vindt ze in ziekenhuizen, op muren, kalenderbladen en ansichtkaarten, in wandelgidsen, op rouwkaarten en grafstenen, op geboortekaartjes en huwelijksaankondigingen. Veel van zijn gedichten zijn ook op muziek gezet. Lenny Kuhr zingt ze bij voorbeeld.

Marinus van de Berg schreef over Hein Stufkens: 'Er zijn architecten van de liefde die huizen om te schuilen bouwen. In deze bundel komt zo'n architect aan het woord.' 

Deze middag in Heeswijk komt de dichter ook letterlijk aan het woord en gaat hij graag met de deelnemers in gesprek.

De lezing/voordracht vindt plaats in het kader van de poëzieweek die loopt van 26.1-1.2. 2023

 Luisterrijk (pag. 383)

 Schuif weg de sluiers van de taal,

betreed het luisterrijk van de stilte.

 Volg het klinkerloze pad,

dwaal langs zinloze wegen.

 Keer terug naar de oorden van oorsprong,

waar letterlijk jij nog onnoembaar was -

 een stilte die goddelijk rondzong,

een veld vol bloemen die niemand las.

 Hein Stufkens is filosoof, leraar, dichter en auteur. Hij werkte in het Hoger Onderwijs en voor radio en tv. Hij stichtte samen met zijn vrouw Brigitte het cursus- en bezinningscentrum La Cordelle te Cadzand. Hij schreef tal van beschouwend werk op het grensvlak van spiritualiteit en psychologie en twee romans.

Hein Stufkens begon zijn opleiding op gymnasium Bernrode in Heeswijk en studeerde (recht)filosofie aan de universiteit van Utrecht.

Over Tot aan het morgenlicht . Verzamelde gedichten - Hein Stufkens 464 pag. , Isbn 9789493300057 prijs: €34,95
De dichter als architect. Het woord als schuilplaats. Ook als plek om thuis te komen. Catharine Visser noemde Hein Stufkens een dichter van troost.  De lezer voelt zich door deze toegankelijke poëzie onmiddellijk aangesproken en vindt herkenning in wat de dichter verwoordt. Er klinkt veel in door, en met speelse humor maakt de dichter ook donker draaglijk. Hij schrijft vanuit persoonlijke ervaring, maar put ook uit zijn levenslange belangstelling voor de verschillende mystieke tradities.

Locatie Berne, Boek en Abdijwinkel