Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
IVN lezing over de das en zijn familie
Woensdag, 16 November 2022, 08:00 - 17:00
Hits : 236

IVN lezing over de das en zijn familie door Annemarie van Diepenbeek

Op woensdag 16 november 2022 organiseert werkgroep Lezingen van IVN Bernheze een lezing over de das. Een indrukwekkend groot zoogdier die je maar zelden waar kunt nemen. Hij leeft vooral ’s nachts en is een roofdier behorend tot de familie van de marterachtigen. In deze lezing  wordt het leven van de das belicht zoals zich dat in onze naaste omgeving afspeelt. Ook worden zijn naaste verwante soorten aan u voorgesteld: veelvraat, otter, boom- en steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel.

De dassenfamilie

Dassen zijn sociale dieren die in familieverband leven en vooral dat maakt hun leefwijze voor mensen -immers ook sociale wezens- boeiend en herkenbaar. Van dat sociale leven laat de das veel sporen na, sporen die iets vertellen over wat je best “de dassencultuur” mag noemen. Sporen die ook de niet-geoefende wandelaars op hun zondagse boswandeling

kunnen tegenkomen. Zij vertellen je iets over het doen en laten van dit voor velen zo

geheimzinnige dier dat wij zelden te zien krijgen vanwege zijn nachtelijke leefwijze.

Aan de orde komen herkenning en lichaamsbouw van de das, voedsel, voortplanting,

terreingebruik, huisvesting, sociaal gedrag en de bedreigingen waaraan de soort bloot staat.

In Nederland heeft de dassenstand in enkele decennia grote ontwikkelingen doorgemaakt,

ook daarop wordt kort ingegaan. Meer informatie over de das kun je vinden op de site van de Dassenwerkgroep: www.dassenwerkgroepbrabant.nl

Annemarie van Diepenbeek

Annemarie van Diepenbeek is (gepensioneerd) veldbiologe en houdt zich vooral bezig met zoogdieren, reptielen en amfibieën en hun sporen. Is een gepassioneerd verteller over de natuur en weet mensen zeer te boeien met haar kennis. Met dassen, zowel het veldwerk als de opvang van gewonde of verweesde dieren deed zij ervaring op in de pioniersjaren van Vereniging Das & Boom, in de jaren 80. Al sinds de decennia monitort zij de dassenburchten in de Maashorst. Tot haar pensionering werkte  ze als projectleider bij RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland).

Daarnaast is ze (co)-auteur van meerdere boeken o.a.: Veldgids diersporen, Veldgids Diersporen Europa, Veldgids Europese Zoogdieren.

 

Bijwonen van de lezing is gratis en aanmelden niet nodig;  We starten om 20.00 uur en de zaal, CC Willibrord, Hoofdstraat 78 (rechts naast de Heeswijkse kerk) in Heeswijk Dinther is open vanaf 19.45 uur. Een vrijwillige bijdrage  voor de IVN afdeling Bernheze wordt zeer op prijs gesteld.

app