|
Het volksgeloof is van oudsher diep geworteld in Brabant. Het volksgeloof groeit zelfs in Brabant. Paul Spapens spreekt hierover en laat zien dat het nog onderdeel is van het dagelijks leven, mede door de behoefte die er weer bestaat aan rituelen. Berne
Anders organiseert deze lezing met als titel "Brabants Volksgeloof" op MAANDAG 22 maart, aanvang 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk.
Als liefhebber van volksgeloof geeft Paul Spapens een overzicht van kleinschalig religieus erfgoed , heilige huisjes, sympathieke kapellekes, het typisch Brabantse fenomeen van dagkapellen, de aanwezigheid van Heilig Hartbeelden en processies. Ook heeft hij aandacht voor tradities in pelgrimsoorden en de Maria-devotie. De hedendaagse ontwikkelingen, herbestemming van kerken en nieuwe vormen van spiritualiteit zoals die sinds de ontkerkelijking ontstaan, komen ook aan de orde.
Paul Spapens was in zijn werkzame leven dagbladjournalist van o.a. het Brabants Dagblad. Daarnaast schreef en publiceerde hij tientallen boeken. Hij is gespecialiseerd in immaterieel erfgoed en identiteit. Daar is volksgeloof een belangrijk onderdeel van.
Volksgeloof is in Brabant altijd sterk aanwezig geweest. Het past bij de cultuurkatholieken die Brabanders zijn. Het zijn vormen van geloof gebaseerd op het eigenlijke geloof, maar waar nogal eigenwijs een eigen invulling aan wordt gegeven. Uiteindelijk wordt alles bij elkaar gezet zodat het gewoon lekker past ... Dat mag je typisch Brabants noemen. De lezing van Paul Spapens verloopt op dezelfde wijze.
De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt € 7,50 inclusief koffie/thee in de pauze. Aanmelden kan eenvoudig door een mail te sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Paul Spapens en volkscultuur
De voormalige journalist van het Brabants Dagblad heeft als schrijver en cultuuractivist op veel manieren aandacht besteed aan de culturele uitingen in Brabant. Op een aanstekelijke en vernieuwende manier brengt hij de volkscultuur onder de aandacht van een breed publiek. Het is een prachtige manier om inwoners tot elkaar te brengen. De tradities van het Brabantse volksgeloof geven een belangrijke mogelijkheid om die in nieuwe vormen te laten voortleven in het steeds meer ontkerkelijkte Brabant.
Paul Spapens schreef meer dan 100 boeken en veel verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van Sinterklaas en trappistenbier, van bijgeloof tot de kermis, over standbeelden en gebouwen, over Maria-devotie, bedevaarten en het aansteken van kaarsjes.
Voor zijn onbetaalbare inzet voor cultuur en natuur werd hij onderscheiden met onder meer de landelijke prijs voor volkscultuur (2005), de jaarlijkse prijs van de Vlaamse Academie voor de Streekgebonden Gastronomie en de Brabant Bokaal van het Prins Bernard Cultuurfonds (2009). Daar kwam in 2019 een Zilveren Anjer bij van het Prins Bernard Cultuurfonds die hem door prinses Beatrix werd uitgereikt.
Van al zijn kennis weet hij veel te vertellen. Als Paul Spapens eenmaal begint blijkt hij overals de verhalen van te kennen. Bij het Brabants Historisch Informatie Centrum staan er meer dan 200 op zijn naam!