|
Vandaag start Berne-Anders weer met activiteiten in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther. Door Lies Salzmann wordt een workshop Labyrint lopen verzorgd met als themavraag : "Waar draait het om?". Het labyrint is een oeroud symbool voor de levensweg. Hierin wordt de zoektocht naar onze innerlijke bron verbeeld. In de Abdijkerk wordt een groot labyrintkleed neergelegd. Iedere bezoeker heeft de mogelijkheid te lopen op het labyrint op doek en te ervaren wat dit betekenen kan. Dit lopen lijkt in zijn vorm op een ritmische beweging : als een eenvoudige sacrale dans.
Lies Salzmann is lerares sacrale dans en aangesloten bij het netwerk LabyrintWerk van labyrintwerkers in Nederland. Zij verzorgt regelmatig het labyrint lopen in de Dominicuskerk in Amsterdam.
De avond begint om 19.30 uur in de Abdijkerk in Heeswijk-Dinther.
De entree bedraagt € 10 inclusief koffie/thee na afloop.
Aanmelden is noodzakelijk vanwege de beperkte capaciteit. Opgeven kan door een mail te sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De dan nog geldende RIVM-maatregelen zijn van toepassing.
Labyrint
'Een labyrint is zeker geen doolhof. In een doolhof maak je keuzes tussen verschillende paden, die ook dood kunnen lopen. Daar tegenover kent een labyrint één enkel pad dat, langs een aantal wendingen, leidt naar het centrum. Je hoeft je bij het lopen van een labyrint niet druk te maken over de 'weg'. Er is maar één weg en je hoeft alleen de keuze te maken: loop ik wel of loop ik niet. Daarbij kun je altijd in gedachten houden: er bestaat geen goede of foute manier om een labyrint te lopen!
Labyrinten zijn een metafoor voor jouw levensreis. En die kun je aan den lijve ervaren, door er simpelweg eentje te lopen. Wanneer je dit met aandacht doet, zul je met een groter begrip voor je eigen wezen arriveren. Labyrintlopen is een manier om de weg naar binnen, naar je eigen centrum te vinden. De 'gang' door het labyrint kent drie delen: de Heenreis, symbool voor loslaten, het Centrum, symbool voor ontvangen, de Terugtocht, symbool voor het integreren van inzichten.
Lies Salzmann geeft ook meer achtergrond informatie over labyrinten. Verschillende vormen zijn er door de eeuwen heen en over de wereld verspreid gemaakt. Het labyrintsoek dat gebruikt wordt is een St. Rosa labyrint. Deze vorm is een combinatie van een klassiek labyrint en een middeleeuws labyrint. Het meest bekende middeleeuwse labyrint is het labyrint in de kathedraal Notre-Dame de Chartres in Frankrijk