Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
"Berne als een biotoop"   Lezing door Rien de Visser
Maandag, 15 November 2021, 20:00
Hits : 90

Berne Anders 15112021Berne-Anders activiteit op maandag 15 november om 20.00 uur :Op maandag 15 november verzorgt Rien de Visser in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther een presentatie in woord en beeld over "Berne als een biotoop". Bij de presentatie van Rien de Visser worden veel herkenbare onderwerpen geraakt. Met zijn kennis van allerlei wetenswaardigheden is dit een bijzondere manier om meer te horen over de historie van Berne en Heeswijk-Dinther.

De Heeswijkenaar Rien de Visser is geboren en getogen in het poortgebouw van Kasteel Heeswijk. Daarmee is de begeestering ingegeven voor cultuurhistorie en voor de verhalen achter allerlei plekken, gebouwen en bovenal mensen. Op die manier kijkt hij in de presentatie ook naar de omgeving van Berne. Juist de verhalen en bijzonderheden vormen de bron van de lezing.

Rien de Visser laat zijn licht schijnen over een rijke schakering aan voorwerpen, gebouwen en mensen. Mensen met een missie, die denken, dromen, doen en laten. Het vormt de historie van Heeswijk en omgeving waarbij hij laat zien dat uiteindelijk alles zijn eigen plek heeft. Verhalen met passie over het erfgoed dat de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther en omgeving heeft neergezet. Van Gymnasium tot het Slotje, van boerenapostel tot abt, van boek tot bier!!

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10 inclusief koffie/thee in de pauze.  Aanmelden is noodzakelijk. In verband met de geldende RIVM-maatregelen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Registratie kan via een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Berne als biotoop

'Berne als een biotoop' is een knipoog naar "Berna ut lucerna" (Berne als een licht), de wapenspreuk van de Heeswijkse abdij. Wanneer wij het licht laten schijnen op Berne als een cultuur-biotoop vol van mensenlevens, dan krijg je door de tijd heen een ongekende biodiversiteit aan denken, dromen, doen en laten in beeld. Het gaat over geestelijke en stoffelijke materie. Ook over hemelse en aardse taferelen. Over mensen, ook geestelijken, van allerlei rangen en standen. Een pastoor met een slotje als pastorie en een schuur als dorpskerk, een boerenapostel  die zelf een coöperatie opricht, een broeder die aambeiknolletjes (scrophularia nodosa) verkoopt en een abt met een  melkdiploma en 'Communicantes' als wapenspreuk. En alles heeft daarbij zijn plek.

Zo komen niet alleen Het Slotje en de abdijkerk langs, ook de broodbakkerij, boerderij, drukkerij en uitgeverij.

Net als het gymnasium en de abdijwinkel. Plus een tafelblad, de abtsstaf en een ciborie vol van verbeeldingskracht. Ook Berne als bedrijf, zoals dat duurzaam draait op maatschap-pelijke (her)bezinning én op ruimtelijke verbeeldingskracht van een eeuwenoude abdij. Van boek tot bier!

Rien de Visser

De Heeswijkenaar Rien de Visser is geboren en getogen in het poortgebouw van Kasteel Heeswijk, op de plek waar kort tevoren nog een pijnbank stond. Na een planologische en cultuurhistorische loopbaan liet hij zich inspireren door de verbeeldingskracht van dat wonderlijke kasteel.

Het levensverhaal van plekken, "topo-biografie", is vanaf toen zijn roeping geworden. Als leerling van Gymnasium Sint Norbertus, in de overgang naar Gymnasium Bernrode, en vele jaren als coördinator van de Berne Abdijconcerten kent hij de Abdij van Berne ook enigszins van binnen.

 Rien de Visser constateert dat 'het verhaal achter....' steeds als belangrijk onderwerp wordt genoemd. Het is volgens hem echter vaak droevig gesteld met kennis vergaren, verbeelden en verbinden. Dan lijkt het verhaal van een bepaalde plek zelfs een vergeten dimensie bij het bepalen van het beleid. Erfgoedprofessionals focussen voornamelijk op kunstwaarde, niet op verhaalwaarde. Monumentenzorg ziet het verhaal van de plek als 'iets extra's', maar amper als een essentiële kennisbron, zoals voor restauraties of herbestemmingen.

Rien de Visser vertelt vol passie zijn verhalen waarbij allerlei wetenswaardigheden de revue passeren. Hij licht ook een tip van de sluier op van de topo-biografische trilogie waar hij nu aan werkt. In de hoofdrol daarbij het historische Heeswijks drietal : het heilig huisje De Drie Dobbelstenen, de Abdij van Berne en het Kasteel Heeswijk.

Locatie Abdij van Berne

Wil jij helpen?