Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
Lezing door Trees van Montfoort over ‘Groene Theologie’
Zaterdag, 14 December 2019, 14:30
Hits : 507

Trees van MontfoortTrees van Montfoort verzorgt  een lezing over haar boek Groene Theologie in de Abdij van Berne.

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruikgemaakt van de natuur. Het westerse christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping en heerser is over de natuur. Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan.
Groene theologie verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping.
Dit boek biedt een overzicht en analyse van hedendaagse ecotheologie. Er is ook aandacht voor ecofeministische theologie, de discussie in het Nederlands taalgebied, en de weerstanden in sommige kerkelijke kringen tegen een positieve waardering van natuur.
De ecologische crisis vraagt om een herbezinning in denken, doen én geloven. Groene theologie is een onmisbaar boek voor ieder die duurzaamheid en geloof, theologie en ecologie met elkaar wil verbinden.

Trees van Montfoort is onderzoeker, predikant en lid van de werkgroep Theologie, Kerk en Duurzaamheid.

U bent van harte welkom!

Entree: € 15,- (incl. consumpties)
Reserveren: U kunt plaatsen reserveren per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Uw aanmelding is definitief na ontvangst van € 15,- (per persoon) op bankrekening NL19 INGB 0000 825536 t.n.v. Boekhandel Berne onder vermelding van Groene Theologie 14/12 en uw naam.

Lees het interview in Trouw‘God heeft een relatie met de hele wereld, niet alleen met mensen’

“Een mijlpaal. Het boek biedt niet alleen een kritische samenvatting van het denken over theologie, geloof en duurzaamheid, maar het is zeker ook een inspiratiebron voor de toekomst. Dit is het boek waarop iedereen in en rond de kerken die ‘groen’ denkt, heeft gewacht.
Waarom zoveel lof voor een boek over welbekende thema’s? Uiteraard vanwege de inhoud, die iets weg heeft van een standaardwerk. … Groene theologie is zo krachtig omdat Van Montfoort met een zelfbewustheid theologie wil beoefenen, in de overtuiging dat vanuit geloof en traditie een zinvolle ‘kennis’ naar voren komt die heilzaam is voor vandaag”

‘Een bijzonder informatief en inspirerend boek, helder geschreven!
Eerste Nederlandse boek over Groene Theologie, zeer informatief; veel thema’s, theologen, aspecten en nieuwe visies komen aan de orde.’
Nederlandse Bibliotheekdienst

‘Met Groene theologie heeft Trees van Montfoort het boek geschreven waar lang behoefte aan was. … Groene theologie maakt overtuigend duidelijk dat kerk en duurzaamheid geen hobby is van een aantal met het milieu begane kerkleden, maar geworteld is in het hart van het christelijk geloof. De grote verdienste van het boek is dat het inzichten en analyses die verspreid al beschikbaar zijn, samenvat en bijeenbrengt.’


Inhoud van het boek:

Hoofdstuk 1 Theologie en ecologie.
De ecologische crisis kan niet bezworen worden binnen een wereldbeeld dat er medeveroorzaker van is, dus niet met meer technologie en overheersing. Christelijke theologie heeft exploitatie van de aarde gelegitimeerd of genegeerd, met name in de moderniteit, maar heeft altijd ook weerstand geboden aan het patroon van overheersing. Theologie kan veel relevanter worden als ze weer gaat over de hele wereld in relatie tot God en niet alleen over de mens en de menselijke samenleving.

Hoofdstuk 2 Het andere wereldbeeld van de Bijbel.
De auteur bespreekt bijbelteksten die in de discussies vaak terugkomen of er een plaats in zouden moeten hebben – geclusterd in scheppingsteksten, teksten over dieren en eschatologische teksten in Oude en Nieuwe Testament. Daarbij laat ze zien dat het wereldbeeld van de Bijbel veel minder antropocentrisch en dualistisch is dan het moderne wereldbeeld. De hele werkelijkheid wordt met God verbonden en waar dat het meest expliciet gebeurt, ontdekte ze, worden vaak inclusieve godsbeelden gebuikt.

Hoofdstuk 3 Nederlandstalige ecotheologie.
De auteur inventariseert termen en thema’s in Nederlandstalige ecotheologie en spiritualiteit en bekritiseert de term rentmeesterschap. Vervolgens onderzoekt de auteur de weerstand tegen een positieve waardering van natuur in sommige protestantse kringen en onderzoerkt ze het antropocentrisme dat ook in katholieke en vrijzinnige theologie overheerst. Ze bespreekt onder meer Laudato Si’, een synodedocument en enkele recente Nederlandstalige boeken die raken aan ecotheologische thema’s (o.a. van Gijsbert van den Brink en Taede Smedes).

Hoofdstuk 4 Inzichten uit ecofeministische theologie wereldwijd.
De benaderingen en inzichten van Ivone Gebara (RK, Latijns-Amerika), Catherine Keller (protestant, VS) en Elisabeth Theokritoff (Grieks-orthodox, Europees) kunnen ecotheologie in Nederland een nieuwe impuls gaan geven. Daartoe maakt de auteur hun gedachtengoed toegankelijk, vergelijkt hun context met de Nederlandse en trekt conclusies die een tegenwicht geven aan de dominante term rentmeesterschap.

Hoofdstuk 5 Conclusies

 

Locatie Abdij

app