|
Door Harrie Schalken wordt vandaag een lezing gegeven. Hij neemt ons mee in de ontwikkelingen rond deze heilige, van de Oosterse heilige op iconen tot patroonheilige van zeelui en weldoener voor meisjes die met een bruidsschat gered moesten worden. Over de evolutie van Sint Nicolaas tot Sinterklaas en ook alles over snoepgoed en de oorsprong van bijbehorende gewoonten.
De neerlandicus en grafisch kunstenaar Harrie Schalken toont uit zijn eigen grafisch museum een expositie van antieke drukwerken, prentenboeken en afbeeldingen. Daarin wordt de geschiedenis zichtbaar met de ontwikkeling van symbolieken en gebruiken. Het laat ook zien hoe het Sinterklaasfeest zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld in Nederland en in Europa.
Juist de oorsprong van de symbolen en de gewoontes die het Sinterklaasfeest heeft meegebracht brengt verhalen en geeft een ander beeld bij strooien, schoen zetten, chocoladeletters eten, paard over daken, geschenken en schoorstenen etc..
De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee en speculaas in de pauze.
Kaarten verkrijgbaar via een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Harrie Schalken
Drs. Harrie Schalken woont en werkt al zo'n dertig jaar in zijn eigen grafisch museum annex atelier 'in den groenen zonck' in Wouw. In het uit 1775 daterende monumentale woonhuis drukt hij nog zelf op antieke boekdrukpersen. In de prenten die hij afdrukt zitten ook vaak teksten verwerkt. Naast de grafische historie met diverse museale Sinterklaas-zeldzaamheden, prenten van vóór 1500 en antieke sinterklaasprentenboeken, is vooral het verhaal achter de prenten voor hem van belang. Daarmee heeft hij zich gevormd tot een kenner van de St. Nicolaaskunde.