Agenda Heeswijk-Dinther

Agenda

Weekly View
Per week
Search
Zoeken
Koffieconcert in de Wapenzaal
Zondag, 14 Juli 2019, 12:00 - 13:00
Hits : 510

Pythagoras 4tetHet Pythagoras Kwartet:
Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Lucas Hagemans (altviool) , Werner Marinelli (cello).


Programma
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) Strijkkwartet nr. 8 in c (opus 110)
Johannes Brahms (1833-1897) Strijkkwartet nr. 2 in a (opus 51/2)


Het Pythagoras Kwartet (www.pythagoraskwartet.nl) wordt opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben (3 x natuurkunde en 1 x wiskunde), vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever van ons kwartet. Zelf muziek maken is onze passie. Musiceren biedt tevens een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften. Het kwartet repeteert frequent bij elkaar thuis, bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen. In de loop der jaren krijgen wij les van Theo Olof en Gertjan Leuverink (oud Concertgebouworkest), Cindy Albracht, Meintje de Roest en Anne Wiersum (Gelders Orkest), Laura de Lange (concertpianiste), Lucas Vis (dirigent, componist en cellist), en voor dit programma specifiek van David Rabinovich (Amsterdam Baroque Orchestra). Naast strijkkwartetten speelt het Pythagoras Kwartet ook mee in bijzondere projecten. Zo wordt in 2017 een Samuel de Lange programma ingestudeerd voor een verjaardagsconcert van een betachterkleinzoon van Samuels broer Daniël, met medewerking van 2 betachterkleindochters Laura de Lange (piano) en Adeline Marinelli-Van Campen (viool), alsmede Martha Bosch (sopraan). Het programma bestaat uit delen uit de 2e cellosonate, het 2e strijkkwartet, het pianokwintet, diverse liederen voor sopraan en piano, en de liedcyclus Ein Frühes Liebesleben voor sopraan, strijkkwartet en harp, gespeeld op piano.

Sjostakovitsj componeert dit 5-delige strijkkwartet in slechts 3 dagen in de zomer van 1960, in Dresden, waar hij de puinhopen van de bombardementen van de geallieerden ziet. Volgens de bladmuziek is het werk opgedragen "Ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog". Volgens een vriend zou Sjostakovitsj na het schrijven van het werk zelfmoord hebben willen plegen. In het kwartet zijn veel citaten uit andere werken te horen, het begint met de beroemde vertoning van zijn eigen naam DSCH (D-Es-C-B).


De schaduw van de grote Beethoven over zich heen voelend wacht Brahms tot z’n 40e met het uitgeven van zijn eerste 2 kwartetten Opus 51. Op 51/2 is het meer lyrische van de twee. Meteen bij de opening vertoont Brahms het motto Frei aber einsam (F-A-E) van zijn goede vriend, de violist Joachim. Het 4e deel is gemodelleerd naar een Hongaarse czardas volksdans te horen.

Locatie Kasteel Heeswijk

app