Agenda

Boswachter Frans Kapteijns vertelt over invasieve soorten in onze natuur.
Dinsdag, 16 Januari 2024, 20:00
Hits : 155

Frans KapteijnsOp dinsdag 16 januari komt Frans Kapteijns, vrijwillige boswachter, vertellen over invasieve soorten. Planten en dieren die door de mens vaak per ongeluk in onze natuur terecht zijn gekomen. Japanse duizendknoop, grote waternavel, reuzenberenklauw en de Amerikaanse rivierkreeft zijn hier voorbeelden van. Hoe schadelijk en bedreigend zijn deze soorten, die oorspronkelijk ergens ander voorkomen, voor onze natuur? 

 Oorzaken van invasieve soorten in onze natuur

Het gaat om plant- en diersoorten die niet oorspronkelijk in Nederland voorkomen; ook wel invasieve exoten genoemd. Deze soorten, die vaak door de mens in de natuur terecht zijn gekomen, kunnen problemen veroorzaken van uiteenlopende aard. Ze kunnen ziektes veroorzaken of schade aan gebouwen, dijken en watergangen of economische sectoren treffen als de visserij. De soorten hebben zich hier gevestigd en hebben geen natuurlijke vijanden. Daardoor kunnen ze enorm uitgroeien en bedreigen hier soms de inheemse soorten. Dit is natuurlijk funest voor de hier toch al teruglopende biodiversiteit.

Helaas is menselijk handelen vaak de oorzaak van deze problemen. We nemen bewust en onbewust van alles mee tijdens een bezoek aan het buitenland en zo komen deze soorten in ons land. Daarnaast verkopen dierenwinkels en tuinbedrijven ook allerlei invasieve soorten, omdat ze zo mooi of kleurrijk zijn. Helaas ontsnappen ze soms uit onze tuinen en veroveren zo ons land.

.Frans Kapteijns

Frans is vrijwillige boswachter en natuurgids. Hij deelt wekelijks zijn kennis van de natuur via het radioprogramma Stuifmail van omroep Brabant. Daarnaast is hij actief op sociale media om zijn passie voor de natuur te delen en is hij wandelcoach waarbij de natuur rust geeft om wandelend tot inzichten te komen.  Meer info: www.boswachterfrans.com

Bijwonen van de lezing is gratis. Zaal open 19.45 uur; start lezing 20.00 uur, CC Servaes, Raadhuisplein 24 in Heeswijk Dinther. Een vrijwillige bijdrage  voor de IVN Bernheze wordt zeer op prijs gesteld.

app