Redactioneel

240331 pk Opgravingen Kamersche Hoef 13Op het bouwproject “Bonton” aan de Hoofdstraat van projectontwikkelaar Kolat uit Heeswijk-Dinther zijn door het archeologisch bureau Transect uit Nieuwegein scherven van vuursteen gevonden, welke duiden op een vuursteenwerkplaats.

Ook is er een ertsklomp gevonden en uitgegraven, welke onderzocht gaat worden. Mogelijk zitten er voorwerpen in. Ook kan die klomp gebruikt zijn om er door verbranding metalen uit te halen. Verder zijn ook hier weer aftekeningen in de grond gevonden, die er op duiden, dat hier boerderijen uit de Middeleeuwen en zelfs uit voorhistorische tijd hebben gestaan. Dat zou dus op voortdurende bewoning in het Aadal kunnen duiden. Het archeologisch bureau is er onlangs vertrokken. De 20 woningen welke daar gebouwd gaan worden zijn inmiddels verkocht. Er waren let wel: 450 belangstellenden voor.

Klik hier voor foto's.

Op het bouwproject de “Kamersche hoef” aan de Veldstraat en Herpersteeg van projectontwikkelaar Jansen bouwontwikkeling worden 140 woningen gebouwd. Omdat het gebied ook hier archeologische waarde heeft wordt in opdracht van de gemeente door het archeologisch bureau Econsultancy vanaf 4 maart 2024 daar onderzoek verricht. Het blijkt nu dat er nederzettingen uit de ijzertijd hebben gelegen, maar ook boerenerven uit de Middeleeuwen en wel heel bijzonder: een waterput gemaakt uit een holle boomstam. Het lijkt er op dat de werkzaamheden inmiddels zijn afgerond. Het plan is om daar naast de vrije sector ook sociale huurwoningen te bouwen door de woningbouwstichting Joost en er worden gesprekken gevoerd over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) .

Tekst en foto’s: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen