Redactioneel

240323 PK Bezoek burgemeester de Man aan Heeswijk Dinther VIERKANT 35Heeswijk-Dinther was de derde kern waar de burgemeester de Man ging kennis maken. Hiervoor waren Vorstenbosch en Loosbroek al aan de beurt geweest.
De burgemeester werd vrijdag 22 maart klokslag 9.00 uur ontvangen op de Plaza, daar waar ook – heel toepasselijk – het standbeeld de Ontmoeting staat.

Peer Verkuijlen van Actief Burgerschap sprak de burgemeester toe en vertelde hem over de ontwikkelingen die hier gaande zijn. Vervolgens kreeg de burgemeester van het Sint Barbaragilde uit Dinther de vaandelgroet. Hij zal daar straks net als bij het Sint Willebrordusgilde uit Heeswijk een erefunctie gaan vervullen.

Klik hier voor foto's.

Na deze eerste kennismaking vertrok de burgemeester op een duofiets, welke bestuurd werd door Annie v.d. Broek, naar de Kasteelgriend langs de Aa. Hier werd door Harry van der Pas van het IVN uitleg gegeven over het ontstaan van deze griendcultuur, nu zeven jaar geleden. Hiermee wordt ter plekke een beetje de historie van het telen van wilgentenen terug gebracht.
Hierna werd een bezoek gebracht aan de Meierijsche museumboerderij. Daar ontving Hans van Sleuwen, voorzitter van de museumboerderij de burgemeester in de schob.
Deze schob, zo vertelde de voorzitter, is onlangs gereed gekomen na een eerdere brand. V & S Authentiek bouwen uit Heeswijk-Dinther heeft deze nieuwe schob tot stand gebracht. Na een verdere toelichting over de museumboerderij vertelde Fred Lennings, als voorzitter van de heemkundekring de Wojstap, dat er een goede samenwerking bestaat met de museumboerderij en hij vervolgt, dat vanaf 27 maart ruim 8.000 bidprentjes digitaal te raadplegen zijn op de website de Wojstap, waar ook veel foto’ s op staan.
Hierna vertrok de burgemeester naar de basisschool het Mozaïk. Nu niet met de duofiets , maar met de Carry Cab bestuurd door Carel van Sleuwen. Daar ontving directeur Juan Bertrums samen met enkele kinderen in de hal de burgemeester. In één van de klassen konden de kinderen van groep zeven de burgemeester vragen stellen. Daar werd enthousiast gebruik van gemaakt.
Vanuit het Mozaïk liep het gezelschap naar de boekwinkel waar achterin Joost Willems enige uitleg gaf over het wel en wee van de Abdij, maar vooral over de boekwinkel, welke nu door vrijwilligers gerund wordt. Vervolgens kon in het Proeflokaal geluncht wordt.
Vanaf hier wandelden ze naar de KBO Heeswijk in het gebouw van het gymnasium. Hier sprak de burgemeester met Cor van Gemert, de voorzitter van de KBO Heeswijk. Hij vertelde dat men bezig is met een fusie van beide KBO’s .
Hierna ging de wandeling naar de Laverhof, de zorgorganisatie voor ouderen. Daar ontving Dianne van Nuland hem en ging de burgemeester enkele korte gesprekken aan met bewoners van de Bongerd.
Daar was ook aanwezig Harrie Geboers. Hij vertelde er over de vereniging Samen Sterk voor welzijn en zorg in Heeswijk, Dinther en Loosbroek, waar alle inwoners lid van zijn. Een initiatief ontwikkeld door toenmalig wethouder Ad Donkers. Samen Sterk heeft in de loop der jaren onder andere gezorgd voor de aanschaf van de Duofiets en de Carry Cab en binnenkort ook voor een elektrische auto, zodat voortaan ook Loosbroek bezocht kan worden.
Hierna ging de burgemeester met de Carry Cab naar de Ontmoetingstuin Servaes en het Knekelhuis . Daar kreeg hij van Jan van den Broek uitleg over de tuin en kon hij daar een bloemenmengsel inzaaien en een bloeiende plant plaatsen.
In het Cultureel centrum Servaes sprak hij met enkele leden van het bestuur.
Tenslotte werd een bezoek gebracht aan de St.Servatiuskerk. Daar ontmoette de burgemeester Pastores Isabel van Baal en Guido van Dieteren en voorganger Henco de Bruin.
Onze fotograaf liet de beklimming van de toren maar achterwege.

Bij zijn bezoeken kreeg de burgemeester diverse geschenken zoals bij de museumboerderij het likeurtje “Cunera Slukske” van de Wojstap: de laatste kroniek, bij de Griend: laarzen, van de Hadeejer hun sokken en in de kerk het fotoboekje over de glas-in-lood ramen van de Willibrorduskerk.
Tenslotte dank aan Jan van den Broek en Casper Hoenderdos die deze kennismakingsdag zo goed hebben voorbereid en begeleid.

Foto’s en tekst: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen