Redactioneel

220518 PK LezingTrekpaard. 3Deze interessante lezing was helaas drie keer uitgesteld. Eén keer omdat de weg naar de heemkamer onverwacht was opgebroken en twee keer vanwege de Corona-crisis.
Maar gelukkig ging hij nu eindelijk door.

Ook veel niet-leden o.a. uit Schijndel kwamen op bezoek. De meesten ervan kenden Wim van Lankveld. Zij wilden hem nu graag een keer bezig zien. Hij heeft al vele malen deze lezing gehouden. Dat kon je wel merken. Hij had geen papier nodig en wist uit zijn hoofd veel namen van de paarden en hun begeleiders/stalhouders te noemen.
Hij deed dit aan de hand van de vele films, eerst zwart-wit en later in kleur, die hij in al die jaren had verzameld. Hij had ze allemaal in eigen beheer digitaal omgezet vanuit film of video.
De eerste films begonnen al begin 20e eeuw. Veel waren in België opgenomen, maar ook in Zeeland en natuurlijk ‘s-Hertogenbosch toen Van Lanschot er burgemeester was. Je zag hem daar op de veemarkt de prijzen uitreiken.
De paarden werden toen meestal per trein vervoerd.

Klik hier voor foto's.

In België, en bij ons wat minder, geven ze nog regelmatig demonstraties met deze paarden zoals bij het oogsten, bij het ringsteken, het garnalen vissen op zee of het werk in de bossen.
Ook zag je nog dat er een tweeling was geboren, wat erg zeldzaam is.
In het buitenland was ook veel belangstelling voor deze paarden. Ze werden geëxporteerd naar vooral Canada en de Verenigde Staten.
Aan het eind van de avond was er nog gelegenheid om boeken of dvd’s over het Trekpaard te kopen.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen