Redactioneel

210805 PK RetDekken Heilarensestraat 6217Op het ogenblik zijn ze bij Jos en Jet van der Pas, Heilarensestraat 62, samen met de buren Jet en Hennie van Zandbeek, het dak opnieuw met riet aan het dekken. Het riet – schrik niet – komt uit China.

Het is ruim 40 jaar geleden dat het dak voor het laatst is vernieuwd. Dat was in 1979, toen Jos en Jet deze oude boerderij gingen huren van de Abdij van Berne. De buren woonden er al, daar lagen inmiddels pannen op het dak.

 

De boerderij kwam vrij, omdat Marie Heijmans, die in de boerderij woonde overleden was.
De boerderij was echter zwaar vervallen, ze hoefden daardoor maar een schappelijke huur te betalen. Met behulp van familie, vrienden en enkele vakmensen hebben ze de boerderij opgeknapt.
Als eerste is het strooien dak verwijderd, bij de buren verdwenen de pannen en het dak werd met riet gedekt. Stro met enkele rijen pannen was zeker in die tijd de gebruikelijke dekking bij boerderijen in Brabant.
Vanuit het voorhuis van een boerderij aan de Lariestraat verhuisden Jos en Jet in 1980 naar de gerestaureerde boerderij. In 1993 werd het pand gekocht.
De rietdekkers zijn nu twee en een halve week bezig en ze hopen in de loop van volgende week met het werk klaar te zijn. Tot nu toe hebben ze slechts één dag, vanwege het weer, niet kunnen werken.
Het werk werd gegund aan de fa. Maas-v.d. Rakt uit Heeswijk-Dinther, omdat men zeer tevreden was met het de kwaliteit van het rieten dak zoals dat in 1979 was uitgevoerd. Tijdens het interview waren ze met drieën aan het werk: Eugène Maas, zijn compagnon Nick van de Rakt en werknemer Ries van Alebeek.

Klik hier voor foto's.

Volgens de gegevens van Jos van der Pas, is de boerderij in 1878 gesticht door Wouter Franciscus van Zutphen, terwijl op een steen in de voorgevel het jaartal 1876 staat. Dat laatste cijfer wijst waarschijnlijk op de aanvang van de bouw. Vóór liggen er oudhollandse dakpannen en achter mulden pannen.
Op een oude foto van het pand met huisnummer 48 is er een zandpad aan de zijkant te zien. Daar is later vanwege de totstandkoming van de nieuwe woonwijk de ontsluitingsweg Schuurakker aangelegd.

Het Rietdekkersbedrijf Maas-vd Rakt is ruim 26 jaar geleden opgericht door Eugène Maas. Na 12 jaar intensief te hebben samengewerkt met Nick van de Rakt hebben ze besloten de samenwerking om te zetten in een maatschap. Dit mede om naar de toekomst gezien hun diensten en werkzaamheden te kunnen blijven voortzetten. Ben je geïnteresseerd in het vak van rietdekker, lijkt het je wat om dit vak te leren? Neem dan contact op Nick van de Rakt.

www.rietdekkersbedrijfmaas.nl

Tekst: Peter Kriele

Foto’s: Peter Kriele en fam. archief Van der Pas

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen