Dorpsnieuws

Cent van_den_BergBomen zijn zeer belangrijk voor de mens. Bomen zorgen voor zuurstof, schaduw en waterbuffers in de bodem. Bomen bepalen langs lanen, in straten en op pleinen het karakter van de omgeving. Progressief Bernheze hecht veel waarde aan het groen bij het ontwerpen van een inrichting van straten en pleinen.

Progressief Bernheze maakt zich zorgen of bomen nog voldoende plek krijgen in de nieuwe plannen.

Pleinen

In Heesch is ’t Dorp gedeeltelijk heringericht. Op de nieuwe indeling is niets aan te merken. Wel op het groen. Ja, er is een jonge boom geplaatst. Maar deze boom heeft op de gekozen plek geen ruimte om uit te groeien tot een monumentale boom. Zo ontstaat er geen schaduw voor koelte in een warme zomer. In Heeswijk-Dinther is een ontwerp voor Plein1969 in de maak. Op het knotten van de platanen heeft Progressief Bernheze al veel aan te merken. In het voorlopige ontwerp gaan bovendien een groot aantal bomen verdwijnen zonder dat er nieuwe bomen voor terugkomen.

Karakter

Op opmerkingen van Progressief Bernheze over het voorlopige ontwerp voor Plein 1969 in de commissie ruimtelijke zaken antwoordde het college met de opmerking: ‘mensen zijn belangrijker dan bomen’. Wij vinden deze opmerking ongepast. Een plein zonder een degelijke groene aankleding heeft de gemeenschap te weinig te bieden. Wij verwachten van het college dat zij het belang van bomen inbrengt. Liever minder parkeerplaatsen en minder vierkante meters voor de kermis dan bezuinigen op bomen. Bomen hebben het hele jaar nut. De kermis is er maar drie dagen.

Reageren? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cent van den Berg, fractievoorzitter

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen