Dorpsnieuws

Abdij van Berne luchtfotoRien de Visser presenteert woensdag 17 januari bij heemkundekring De Wojstap de lezing ‘De Abdij van Berne op z’n breedst’.

De titel is een knipoog naar het pamflet ‘Holland op z’n smalst’ uit 1883, nu 150 jaar geleden, dat gezien wordt als start van monumentenzorg in Nederland. Met zijn brede blik op een plek als cultuurbiotoop brengt Rien mensenleven en mensenwerk van de Abdij in beeld dat veelal ongezien blijft bij ‘enge’ erfgoedprofessionals die zich graag blindstaren op ‘stenen’!
Na een kritische diagnose van het Nederlands monumentenbeleid waarin hij systeemfouten ontdekt, dompelt Rien ons onder in een caleidoscoop aan beelden van tal van plekken, binnen en buiten. Van het Slotje en de kloosterkapel tot de drukkerij en de kloosterboerderij. Met enkele uitweidingen naar de Heeswijkse dorpskerk en de Beierse Abdij Windberg die in 1923, nu 100 jaar geleden, door de norbertijnen van de Abdij van Berne werd ‘wiederbesiedelt’.
Onder ‘Erfgoed en innovatie’ toont hij de grote betekenis van de industriële revolutie voor Berne als groeiend en bloeiend klooster. De kanteltijd waarin de Abdij nu verkeert vraagt ook voor erfgoed om een kantelkoers, om een flexibele en immersieve (onderdompelende) blik. Erfgoed maatschappelijk en ruimtelijk leren zien als vector, drager en verhaalwijzer.
Het gaat daarbij vooral om de kunst ‘cultuur’ te kantelen!
Aanvang 20.00 uur in het gildehuis naast de heemkamer, Raadhuisplein 21a in Dinther.Voor leden is het gratis, niet-leden betalen 3 euro.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen