Dorpsnieuws

Azitische hoornaar De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wesp die behoort tot het geslacht van de hoornaars. De wetenschappelijke naam werd gepubliceerd door Amédée Louis Michel le Peletier, comte de Saint-Fargeau in 1838.

Aziatische hoornaar nestDe Aziatische hoornaar komt van nature voor in Zuidoost-Azië.
Maar zelden kun je het opduiken van een exoot juist vaststellen. Bij de Aziatische hoornaar, een grote wespensoort, is dit anders. In 2004 werd het insect opgemerkt door een handelaar in bonsai-aardewerk in een doos uit China. Het insect ontsnapte en heeft zich ondertussen verspreid van Portugal tot België en Nederland. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, en volledige nesten leeg te roven.
Aziatische hoornaars zijn in staat om in enkele uren 30 procent van een bijenkolonie uit te roeien. Door dit specifieke gedrag vormen ze een potentiële bedreiging voor honingbijen en de imkerij. Verwar hem niet met de Europese hoornaar. Deze is zachtaardig en roeit geen bijenkolonies uit. Hij is een nuttig dier.
Een Aziatische hoornaar maakt twee nesten per jaar. Het primaire nest bouwt hij in het voorjaar. Het bevindt zich meestal in bijgebouwen op ongeveer twee meter hoogte. Maar het kan zich ook in struiken en hagen bevinden. Het secundaire nest in het najaar bevindt zich altijd zeer hoog, in hoge bomen of in hoge constructies. Uit deze nesten komen de jonge koninginnen die het jaar erop van start gaan. Vermoed je dat je een Aziatische hoornaar ziet,probeer er dan een foto van te maken. Foeragerende exemplaren zijn niet agressief. Plaats je foto en de locatie van de waarneming op

https://www.waarneming.nl
Bron: Wikipedia en Velt


Ook thuis had ik het nest van een Aziatische hoornaar. Hij zat tegen het plafond van mijn balkon op de 1e verdieping. Mijn buurman wees me erop, want hij had zelf ook een nest in zijn achtertuin gehad. Het is zaak dat je dan de gemeente waarschuwt. Die komt kijken of het wel een exoot is. Als dit zo is wordt de bestrijdingsdienst gewaarschuwd , in dit geval Zungo. Zij zuigen met hun apparatuur het nest leeg. Vervolgens worden deze dieren bevroren en gaan ze dood. Er wordt hier dus geen bestrijdingsmiddel gebruikt.

Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen