Redactioneel

230126 PK Marieke Moorman ereburger gemeente Bernheze VIERKANT 2Donderdag 26 januari hield burgemeester Marieke Moorman haar laatste raadsvergadering in de gemeente Bernheze. Een reguliere vergadering met erna een buitengewone raadsvergadering. In die eerste vergadering kwam maar één agendapunt aan de orde namelijk de benoeming van Toon van Vugt als raadslid van de SP, omdat Mandy Jansen vertrok.

Vervolgens gaf de burgemeester het stokje over aan Cor van Erp. Hij was als oudste lid van de raad nu waarnemend voorzitter en opende als zodanig de buitengewone raadsvergadering. Hij was blij dat er deze keer zoveel publiek aanwezig was en dat ook de pers goed vertegenwoordigd was. Ook de oud-burgemeesters: Jos Heijmans, José van Gorp en de waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer – in 2011-2012 -waren aanwezig naast haar man, kinderen en ouders.

Deze vergadering stond nu geheel in het teken van het afscheid van burgemeester Moorman. Cor van Erp zei dat de raad met algemene stemmen had besloten om Marieke Moorman tot ereburger van de gemeente Bernheze te benoemen. Ze kreeg vervolgens van Cor van Erp de oorkonde en penning uitgereikt. Marieke Moorman was blij verrast en bedankte de raad voor deze buitengewone geste. Ze behoort nu met José van Gorp en Peer Verkuijlen tot de drie ereburgers van de gemeente Bernheze.

Hierna voerde Frans van de Ven namens de raad het woord. Hij sprak over de periode sinds Marieke Moorman negen jaar geleden als burgemeester was geïnstalleerd. Hij zei dat de sfeer sinds de heer Offermans burgemeester was van Heesch drastisch is veranderd. We hebben hier een burgemeester gekregen die zich hier echt thuis voelde.
Als tweede spreker kwam Rien Wijdeven naar voren. Hij wist als langszittende wethouder regelmatig de lachers op zijn hand te krijgen onder andere als hij sprak over de omgang met de burgemeester binnen het college en daarbuiten.
“Helaas moet ik weer afscheid nemen van een burgemeester. Ik kan maar geen burgemeester vinden, die van mij afscheid neemt.”
Tenslotte nam Mike Bosch het woord. Hij droeg enkele gedichten voor.
Hij stelde zich de situatie voor, dat de gemeente Bernheze geheel uit elkaar zou vallen na het vertrek van burgemeester Marieke Moorman naar het Land van Cuijk. Hieruit blijkt dat ze nu een gemeente verlaat met goede onderlinge verhoudingen.

Klik hier voor foto's.

Hierna bedankte Marieke Moorman de sprekers voor de mooie woorden.
Ze zal nog lang nadenken over de mooie tijd die ze hier heeft gehad en zal zeker nog terug komen nu ze als ereburger bij bijzondere gelegenheden zal worden uitgenodigd.

Tekst en foto's: Peter Kriele