Redactioneel

220413 PK Berkshire varkens Kaathovense dijk 2 VIERKANT 2Op het adres Kaathovense Dijk 5 lopen al zo’n vijf jaar Berkshire varkens rond. Ze zijn er vooraan in het bos te vinden, maar ook achter de tuinkwekerij. De Berkshire is een Brits varkensras. Het is ontstaan in het Engelse graafschap Berkshire, waarnaar het is vernoemd.

Het is normaal gesproken zwart, met wat wit op de snuit, op de onderbenen en op het puntje van de staart. Het is een zeldzaam ras in het Verenigd Koninkrijk. Het is voor tuinder Hennie van Grinsven een wat “uit de hand gelopen hobby” geworden. Er zijn maar op enkele plekken, waar ze in ons land worden gehouden o.a. in Baarschot en in Groningen.

“Het varken loopt er in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, zonder antibiotica en niet gecastreerd, geen kunsmatige inseminatie en geen krachtvoer”, zo staat in hun folder. En verder: “De varkens worden ingezet voor biologische onkruidbestrijding”.

Klik hier voor foto's.

Er is alleen geen eigen slagerij. Dus er is meestal geen vers vlees, maar er kan wel op bestelling geleverd worden. Het mooie ervan is, zo zei Hennie van Grinsven, dat er ook in Luxemburg belangstelling voor is. Ze worden daar uitgezet in het Natura 2000* gebied.

Onlangs heeft één van de zeugen weer jonge biggen ter wereld gebracht. Vandaar de aanleiding voor dit bezoek van 13 april.

 Tekst en foto’s : Peter Kriele

* Dit zijn speciale beschermingszones op grond van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De minister wijst deze gebieden aan. Noord-Brabant heeft o.a.: Brabantse wal, Groote Peel, Biesbosch, Hollands Diep, Kampina en Oisterwijkse vennen, Loonse en Drunense duinen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen