Redactioneel

220413 PK lezing 900 jaar Abdij v. Berne 2Gelukkig kunnen er weer lezingen gegeven worden. Twee jaar lang kon dit niet door de Coronacrisis. Waarschijnlijk één van de redenen, dat er weer zoveel belangstelling voor was. Voor het eerst werd de bijeenkomst gehouden bij het Barbaragilde, omdat in die ruimte voldoende ventilatie aanwezig is. De entree is wel via de heemkamer, waar ook de pauze steeds gehouden zal worden.
 
Jan Sanders, archivaris van de Abdij van Berne, heeft al meer lezingen bij de heemkundekring gegegeven en die zijn altijd goed bevallen o.a. over de Karthuizers. Hij begon de lezing bij de Romeinen, die mede zorgden voor de verspreiding van het Christendom in Europa tot in Klein-Azië (het huidige Turkije) toe. Vanuit Ierland kwam hier het Christendom tot ons.
 
Klik hier voor foto's.
 
Er werden al snel kloosters gebouwd, waaronder die van de Norbertijnen. Maar de kloosters hebben lang niet altijd het tij mee gehad. Zo ook voor en na de 80-jarige oorlog toen het de katholieken verboden was hun geloof in het openbaar uit te oefenen.
 
Hierdoor zijn in Friesland zelfs alle kloosters verdwenen. Gelukkig konden de Norbertijnen blijven bestaan, omdat ze de diverse parochies bedienden. Ze bleven in de pastorie wonen en hadden daardoor geen klooster nodig.
 
Na 1830 kwam gelukkig een wederopleving van de kloosters. Niet alleen dankzij Napoleon, waarbij de katholieken de meeste kerken weer terug kregen, maar ook vanwege de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Zo kon de Abdij in 1857 in de Uithof hier het kloosterleven weer beginnen.
 
Tekst en foto’s: Peter Kriele