Redactioneel

210214 rva kasteel12Het Kasteel van Heeswijk was verlicht door de flakkerende vlammen van  fakkels, wat voor een indrukwekkende ontvangst zorgde voor de kinderen die geen idee hadden wat er ging gebeuren deze avond. Annemieke van der Aa kreeg, als presentatrice van deze avond, van de kinderen te horen waarom zij dachten dat ze in de prachtige zaal van Kasteel Heeswijk bijeengekomen waren.

“Iets over de communie”, “een open dag”, “vertellen over een spierziekte”… Ze hadden allemaal een excuus gekregen, omdat het een verrassing moest blijven dat zij deze avond een lintje kregen, georganiseerd door SP Bernheze.

Brief van burgemeester
Dané, Eva, Ferre, Rens en Elin en Senna werden met hun gasten hartelijk welkom geheten in een gezellige ambiance met echte lakeien. Het was Mari-Anne Marijnissen-van Schijndel die, na een bijzondere brief van burgemeester Moorman en het certificaat dat bij het lintje hoorde, het lintje ophing bij de kinderen. Annemieke van der Aa sloot de avond af: “Jullie hebben afgelopen jaar de wereld een stukje mooier gemaakt.” En daarmee kregen de kinderen in één zin samengevat,  te horen waarom zij deze avond deze bijzondere uitreiking kregen.

Toppers
Dané Hanegraaf uit Heesch is 5 jaar en heeft de spierziekte Congenitale myasthenie en heeft in combinatie met haar rolstoel meegedaan aan de loop ‘het Oranje pad’ en daarmee 6,5 kilometer afgelegd. Zo heeft Dané 670 euro opgehaald voor het Beatrix Spierfonds.

De achtjarige Eva van Rossum uit Heesch heeft op jonge leeftijd haar vader verloren aan een vorm van Alzheimer en zoals Thomas het omschreef: “Iets verdrietigs omgezet naar iets moois.” Zij schreef het boek ‘Waar is mijn papa?’.

Klik hier voor foto's.

Ferre Otjens is 8 jaar en nam het initiatief om actie te voeren voor de aanleg van het regenboog-zebrapad aan de Hoofdstraat in zijn dorp Heeswijk-Dinther, omdat hij vond ‘dat iedereen mag zijn wie die is’. “Je brengt met jouw initiatief een gesprek op gang met een onderwerp dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is", concludeert de jury.

Rens van Hedel en Elin van Amstel zijn 9 en 7 jaar en komen uit Heesch en zij pakken elk vrij moment aan om afval op te ruimen. Ze geven het goede voorbeeld. Andere kinderen uit de wijk komen nu helpen. Alles voor een schoon milieu.

Senna Spierings was de oudste van de kinderen, zij is 15 jaar en woont in Heesch. Samen met haar broer Luca en neefjes Sem en Dex bedacht Senna dat het wel gaaf zou zijn om een crossbaan in Heesch te hebben; dit realiseerden ze.

Gewoon in haar eigen voortuin heeft Sara Verkuijlen uit Nistelrode met haar 9 levensjaren op maandagochtend een SP Kinderlintje in ontvangst genomen. Vanwege corona kon Sara de officiële uitreiking zaterdagavond in kasteel Heeswijk niet bijwonen. Al tijdens de eerste coronagolf in 2020 bedacht Sara een activiteit voor ouderen, die zich toen opgesloten en eenzaam voelden. Ze haalde ruim 150 euro op, en liet van dat geld een ijscokar naar zorgcentrum Laarstede komen.

Trots
De SP is trots op deze kinderen en ook op iedereen die zich heeft ingezet om de uiitreiking van deze kinderlintjes te realiseren. Mandy Jansen, van SP Bernheze: “Er waren veel aanmeldingen, maar de jury bestaande uit: Thomas van Nistelrooij, Matthijs van Lierop, Kenny van Weeghel, Petra van Teeffelen en Mandy Verhoeven, besloten om deze zeven kinderen te verkiezen om aan hen een kinderlintje uit te reiken. Met grote dank aan iedereen die ondanks de keren dat het uitgesteld werd, toch de inzet is blijven tonen.

”Een bijzondere avond waarin de pers enorm sterk vertegenwoordigd was. Aandacht voor het verbeteren van de wereld is wellicht een voorbeeld waar velen gevolg aan zouden kunnen  geven, zodat dit mooie initiatief volgend jaar op herhaling kan.

Tekst en foto's: Rien van Aarle