Redactioneel

210523 rva abdij14Met gepaste trots is op 23 mei officieel de speciale editie van het magazine ‘Klooster’ gepresenteerd en het Sint Norbertus abdij bier.  Meer foto's.

Als eerste stap van deze officiële gebeurtenis, overhandigde abt Denis Hendrickx de speciale editie van het magazine ‘Klooster’ aan Hella van der Wijst. Daarna overhandigde Henry van Boxmeer officieel de fles Sint Norbertus, met daarop nummer 1, aan abt Denis.
Op diens beurt overhandigde abt Denis dezelfde fles jubileumbier aan Hella.

Hella van der Wijst is presentatrice en schrijfster, wandelaar en ‘woont onder de rook van Heeswijk-Dinther’. Ze is nauw betrokken bij het tot stand komen van het magazine. Tevens is ze als fervent wandelaar blij dat wandelaars gebruik kunnen maken van het zogeheten ‘Ons Kloosterpad’. Een route waarbij men langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant kan lopen.

Het is dit jaar 900 jaar geleden dat de orde van de Norbertijnen werd gesticht door Norbertus van Gennep.
In het rijk geïllustreerde magazine wordt de Norbertijnse eigenheid duidelijk: een voortdurend op zoek zijn naar een mix tussen het leven en werken binnen de leefgemeenschap van de abdij en de gerichtheid naar buiten, de oren en ogen open houden voor de samenleving.
Volgens Hella enigszins vergelijkbaar met een wandelaar: regelmatig op weg, even stoppen voor een gesprek of bezienswaardigheid en daarna weer verder, al nadenkend over hetgeen men heeft beleefd.

Ter gelegenheid van het 9e eeuwfeest is ook een speciaal jubileumbier gebrouwen: de Sint Norbertus. Een amberbier van 7,5% in een mooi aangeklede 1.5 liter fles.

“De norbertijnen kloosterorde bestaat 900 jaar; kan dat niet worden gevierd met een nieuw Berne Abdijbier voor dit bijzonder jubileum?”, zo daagde abt Denis Hendrickx van Abdij van Berne, de brouwers van Berne Abdijbier uit. “Dat gaan we regelen!” was het antwoord van Berne Abdijbier op deze vorig jaar gestelde vraag door abt Denis. Veel werk ging hieraan vooraf, maar het resultaat mag er zijn.
Het jubileumbier is in een beperkte oplage van 900 flessen verkocht. Iedere fles is persoonlijk genummerd.
Op beide Pinksterdagen was het mogelijk de bestelde flessen bij het proeflokaal van Berne abdijbier af te halen.

Na afloop van het officiële programma was er gelegenheid om met Hella van der Wijst in gesprek te gaan en signeerde ze in de abdijwinkel haar onlangs verschenen boek: ‘de kracht van samen’.

Bij het proeflokaal was een terras ingericht waar men nog heerlijk kon bijkletsen.
Vier het leven……

Tekst Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen