Redactioneel

logo laaggeletterdheidVoor veel volwassenen is het kunnen lezen en schrijven heel gewoon. Je ging naar school en daar leerde je alles hierover. Toch is er een grote groep voor wie dat niet zo vanzelfsprekend ging. Hierdoor missen ze een basis die nodig is om zelfstandig te functioneren.

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. De oorzaak kan per persoon heel verschillend zijn. Dingen die in het verleden zijn gebeurd, zijn niet meer te veranderen. Wel is er bijvoorbeeld de stichting Lezen en Schrijven die zich inzet om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen.

Belangrijk is dat over het onderwerp ‘Laaggeletterdheid’ wordt gesproken. Alleen dan kan naar een passende oplossing worden gezocht. Wat is het toch heerlijk als je bijvoorbeeld je eigen (klein)kind kunt voorlezen, dat je de te betalen rekeningen kunt lezen, dat je een website kunt openen en je kennis kunt verbreden of simpel een spelletje kunt doen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar in het dagelijks leven komen mensen die laaggeletterd zijn behoorlijk wat struikelblokken tegen.

Winkelen met Taalambassadeurs - YouTube

De vanzelfsprekendheid dat ‘iedereen’ kan lezen en schrijven kan een reden zijn waarom er zelfs sprake is van schaamte, terwijl het gebrek aan kennis van lezen en schrijven niets zegt over hoe slim iemand is.

Misschien kunnen we door het praten over dit onderwerp de schaamte een stuk verminderen. Er zijn nog steeds (te) veel mensen die heel kundig hun gebrek aan kennis op dit vlak verbloemen. En dat alles, terwijl ze niet de enige zijn en dat er zelfs oplossingen zijn.

MiniDoc Stichting Lezen en Schrijven (ondertiteld) - YouTube

Bron: Stichting Lezen en Schrijven

Tekst: Anja van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen