Redactioneel

200703 pk KoninklijkeOnderscheidingen 22Op vrijdag 24 april heeft burgemeester Marieke Moorman 15 inwoners van Bernheze telefonisch verrast met een Koninklijke onderscheiding.
Het was toen vanwege de Coronacrisis niet mogelijk om deze persoonlijk uit te reiken. Dit heeft nu op vrijdag 3 juli plaats gevonden in het Cultureel Centrum de Pas in Heesch.


Er waren twee sessies georganiseerd, namelijk van 13.00 tot 14.30 uur en van 16.00 tot 17.30 uur.
Bij de eerste sessie waren de gedecoreerden uit Heesch en Nistelrode aan de beurt.
Bij de tweede sessie die uit Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch.
Namelijk: Jan van Eerd, Harry van de Ven, Riet van der Pol- van den Hurk, Katja Habraken- Brooijmans, Kees Kuijpers en Peer Verkuijlen en buiten ons werkgebied: Jan Dortmans en Piet van Kessel uit Vorstenbosch. Uit Loosbroek waren dit jaar geen gedecoreerden.
De gedecoreerden namen plaats op het podium in de Pas, terwijl de familie en wat vrienden in de zaal zaten. Het publiek kon op het balkon toekijken.
Bij dit alles werd natuurlijk met de nodige afstand (1,5 m.) rekening gehouden.
Zo reikte de burgemeester het lintje niet uit, maar gaf het aan de gedecoreerde, waarna een naast familielid het opspelde.
De burgemeester huldigde iedereen met een toespraak waarbij ze hun verdiensten opsomde. Onderwijl werden in opdracht van de gemeente door Marcel van der Steen foto’s gemaakt. Later kijgen de gedecoreerden een kleine selectie van die foto’s toegestuurd.


Een emotioneel moment was even toen de burgemeester vertelde, dat Gerard Kuijpers voor zijn broer Kees de decoratie had aangevraagd. Maar zijn broer in die tussentijd is overleden.
Van Peer Verkuijlen vertelde de burgemeester nog dat hij met zijn vrouw op vacantie in Nieuw-Zeeland was toen de coronacrisis kwam. Ze zaten daar een tijdje opgesloten, maar gelukkig konden ze weer naar huis, waar ze nog wel twee weken in quarantaine moesten. Peer Verkuijlen nam nog even het woord en sprak zijn waardering uit voor al deze gedecoreerden, maar ook voor de vele andere vrijwilligers, die zich naar vermogen inzetten voor de gemeenschap.
Laura van Herpen bedankte nog even Jessica v.d. Berg, van de gemeente Bernheze, die aan al deze voorbereidingen gewerkt heeft.

Na de toespraken kregen de gedecoreerden een toegift in de vorm van een muzikale hulde door twee leden van de fanfare Aurora uit Heesch. Helaas een heel korps was in deze omstandigheden niet mogelijk.
Hierna werden buiten nog enkele foto’s gemaakt. Klik hier voor foto's.

Een overzicht van de verdiensten van deze gedecoreerden is te vinden in het archief van deze Hadeejer onder “Lintjesregen” op 24 april 2020.

Tekst en foto's: Peter Kriele