Redactioneel

paperpoint jac wHoe zit het met de kleine zelfstandigen in ons dorp? Wat is de invloed van de corona maatregelen op hun onderneming. Wat zijn hun ervaringen nu de maatregelen zijn aangescherpt?

Paperpoint. (gemakswinkel). St. Servatiusstraat 52a.

Robert Geurts :"Het waren duidelijke richtlijnen van het RIVM, enige tijd geleden. En ook wel nodig, blijkt nu. Onze brancheverenigingen, de Novaka (Kantoorhandel), en de K.B.B. (Koninklijke boekwinkel bond) hielden ons consequent op de hoogte van de nieuwe voorschriften. Folders en updates kwamen elke dag binnen".

Voorbeeldbrief
"Maar ook kregen we heel praktische ondersteuning. Als je problemen had met bijvoorbeeld het aanvragen van huuruitstel, dan stond op de website een voorbeeldbrief klaar. Je staat er niet alleen voor. Dat geeft wel een goed gevoel."

Thuiswerkers
"De winkel draait best goed. De eerste weken hebben we vooral papier en inktpatronen verkocht. Voor de thuiswerkers. En ontzettend veel wenskaarten. Maar ook puzzels en puzzelboeken vlogen de deur uit. Al met al valt de omzetdaling best mee. Het wordt natuurlijk anders als er een lock down wordt ingevoerd of als deze noodsituatie lang aanhoudt. Dan wordt de druk groter."

Andere problematiek
"Thuis hoor ik andere verhalen. Mijn vrouw werkt in Nijmegen op de Radboud MC, afdeling Psychiatrie. Daar is de situatie heel hectisch. Dit weekend zijn alle artsen van het ziekenhuis ingezet om beademingsapparatuur te gaan bedienen. Het zijn ook basisartsen. De afdeling psychiatrie werkt wel nog, maar op afstand. Daar vrezen ze dat over enige tijd de enorme druk en spanning waaronder verpleegkundigen en artsen hun werk moeten doen, zodanige vormen gaat aannemen, dat ook zij met PTSS verschijnselen te maken zullen krijgen, net zoals de militairen uit voormalig Joegoslavië en Afghanistan. Dat is een heel andere problematiek."

 

etos jac w hadeejerEtos ( drogisterij) Plein 1969 3

Youetta van de Berg:
"De eigenaresse Ingrid is ziek thuis. Ik ben nu leidinggevende. De eerste weken toen de corona het land in kwam, was het erg druk. Na de aankondiging van de regelgeving bleven mensen meer thuis. Toch komen er nog genoeg klanten binnen."

Handzeep
"Normaal wordt er rustig rondgeneusd in de winkel. Nu niet meer. Mensen weten wat ze willen hebben. Paracetamol, handzeep, shampoo. Make up, parfum e.d., gaan veel minder over de toonbank."

Praatje
"En mensen dekken zich nu al in voor de griep. Vitamine C en paracetamol is bijna niet meer te krijgen. Wat nu ook veel gebeurt is, dat klanten ons bellen. Ze geven hun wensenlijstje door en wij zetten de bestelling bij de kassa klaar. Hoeven ze alleen nog af te rekenen. We merken ook wel dat vooral de oudere mensen behoefte hebben om een praatje te maken. Zij voelen zich wel opgesloten thuis, denk ik. Daar nemen we de tijd voor."

Tekst en fotografie Jacques Worms

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen