Redactioneel

200329 jw Sterrin 2Hoe zit het met de kleine zelfstandigen in ons dorp? Wat is de invloed van de corona maatregelen op hun onderneming. Wat zijn hun ervaringen nu de regels afgelopen maandag zijn aangescherpt?

Sterrin: Maria van Vreede en Maria van den Berg
"Het is heel rustig hier. Waarschijnlijk zijn de mensen bang door de berichtgeving. Dat is goed te begrijpen. Gelukkig komen er iedere dag toch een aantal klanten binnen. Maar dat is stukken minder dan een maand geleden."

28 jaar Sterrin
"We zullen moeten knokken om te overleven. De regering praat wel over grote bedrijven, maar over de kleine zelfstandigen hoor je niet veel. Onze zaak bestaat 1 augustus 28 jaar. We hebben gelukkig een buffer kunnen opbouwen. Maar deze situatie moet niet te lang duren."

Geen 'pre-sales'
"Het zou goed zijn voor de kleine zelfstandigen als de summer sale wordt uitgesteld tot 1 juli en dat de zogenaamde pre-sales niet worden toegestaan. Dat is dan duidelijk voor de consument. Die voor-verkopen halen bij de kleine zelfstandigen veel klanten weg. En dan kunnen wij de volle marge blijven halen. Dat is nu wel nodig. Vanmorgen was er nog een oproep op internet: 'blijf in eigen dorp kopen'. Daar sluiten we ons graag bij aan."

 

200329 jw Sylk 2Sylk: Sylvia Kuijpers en Willeke Jonkergouw.
Sylvia: "Onze basisinkomsten zijn de schoonheidssalon en vooral de praktijk voor huidtherapie. In het begin van de crisis was de regelgeving nogal onduidelijk voor ons. Nu zijn we verplicht om te sluiten. Dat betekent geen inkomsten meer. Al drie jaar maken we op deze locatie een redelijk omzet. Van deze inkomsten leefden we..."

Snuffelen
"De winkel met Fairtrade producten en de biologisch duurzame voedingsmiddelen is sinds een jaar open. De belangstelling daarvoor is nu niet groot. Mensen komen wel nog voor gluten- en gistvrij voedsel. Maar ja, de houdbaarheidsdatum speelt ook een rol. En men komt niet meer binnen om te snuffelen. Er worden weinig cadeautjes gekocht. Ja, wenskaarten, dat weer wel".

Buffer
"Maar die omzet is niet genoeg om de zaak overeind te houden. We zitten nog in de opstartfase. Dus we hebben nog geen tijd gehad om een buffer op te bouwen. Ik hoop dat de regering snel met een steunpakket over de brug komt."

Tekst en fotografie Jacques Worms