Redactioneel

200117 rva ondernemer 23Donderdag 16 januari was er ’s avonds in Bernrode een bijeenkomst voor alle ondernemers uit HaDee.
Er was een flinke opkomst van bijna 200 personen. En de stemming zat er al snel in.

Meer foto's.

Tony's Chocolonely
Op een bepaald moment werd de aula van de school opengesteld en konden alle ondernemers daar plaats nemen. Na een korte introductie werd Ynzo van Zanten van "Tony's Chocolonely" als eerste gastspreker aan het woord gelaten en die begon zijn verhaal over de cacaoboeren in Zuid-Afrika. Al gauw werd de link gelegd tussen de mogelijkheden die wij als consument hebben om hier een bepaalde invloed op uit te kunnen oefenen en dat er gelijk ook een traject voor ondernemers lag. Ynzo was enthousiast aan het vertellen wat op dit moment, na een korte start, hun marktaandeel is en wat hun bedoelingen zijn. Dat is om niet alleen de situatie dáár te veranderen, maar om ook HIER meer mensen bewust te maken van hun keuzes en daarop volgende invloeden. Er zijn zelfs al nieuwe plannen voor een nieuwe locatie voor hun chocoladefabriek en de spreker legde terloops ook nog uit waarom hun chocoladereep zo’n rare verdeling heeft in de verpakking.

Burgemeester Moorman
Na een uitgebreide uitleg van meer dan 50 minuten werd de volgende gastspreker aangekondigd en dat was burgemeester Marieke Moorman. Ze beloofde dat zij haar verhaal niet zo lang ging maken en blikte terug op 2019, specifiek op datgene wat voor háár de meeste invloed had gehad, in haar beleving. Ze haalde een verhaal op, dat ook al in de MooiBernhezer had gestaan en wat haar nog steeds in het geheugen gegrift was. Ze vertelde het nogmaals aan het publiek, wat haar zo raakte bij de opening van “de Stuik” in Vorstenbosch met een klein jongetje in de gang.

Operatie Injectie
Nadat de burgemeester een dank-je-wel had gekregen voor haar verhaal en terugblik op 2019 werd het woord gegeven aan een aantal leerlingen van gymnasium Bernrode. Deze leerlingen vertelden over stichting “Operatie Injectie“ die al een aantal jaren als een rode draad doorgegeven wordt, van schooljaar naar schooljaar. Het project was namelijk gestart door het doktersechtpaar “Van de Bilt” en staat nog steeds midden in de belangstelling, om daarmee anderen te wijzen op de bijdragen en mogelijkheden van dit project. Ook gaf penningmeester Maartje Molenaar aan dat er in de ontvangsthal een rode melkbus stond waar men na afloop eventueel kon doneren aan de goede doelen van dit jaar.

Kampvuur
Als laatste gastspreker kwam Anja Bekkers, eindredacteur van d'n Hadeejer aan het woord met als titel: “Wat is jouw verhaal? En vertel me wie je bent.” Daarin werd op verschillende manieren uitgelegd hoe men een brand (merk)  kon uitdragen en hoe men eventueel rond een (kamp)vuur elkaar aan het woord kan laten en naar elkaar kan luisteren.

Sham Catering
Na afloop kon men nog genieten van een drankje en de sjoekeloede-bonbonnetjes van Marjo Lucken. Daarnaast werden er verschillende Syrische hapjes uitgeserveerd door de Syrische “Sham Catering“.

Al met al was het een geslaagde avond voor alle ondernemers, die nog getrakteerd werden op een goodie-bag van “Tony’s Chocolonely” waarin 2 chocoladetabletten zaten voor het thuisfront.

Tekst: Anja van Aarle
Foto’s: Rien van Aarle