Redactioneel

191118 PK erfgoedvisie gemeente Bernheze 17 VIERKANT 17Op maandag 18 november hield de gemeente Bernheze een inspiratie-avond voor de nieuwe erfgoedvisie van de gemeente.

“Bernheze bezit een breed spectrum aan bijzondere cultuurhistorische kwaliteiten. Dit Bernhezer erfgoed vormt de basis van de Bernhezer identiteit. Er is tijd voor een nieuwe Erfgoedvisie Bernheze. Een visie die antwoord geeft op hoe op een duurzame, respectvolle en eigentijdse manier omgegaan wordt met het vele erfgoed in Bernheze. In hoeverre kan het Bernhezer erfgoed een vertrekpunt, bouwsteen en inspiratie zijn voor grote maatschappelijke opgaven zoals de Omgevingswet, transitie landbouw en de energietransitie (klimaatadaptatie)?”, zo luidt de brief van de gemeente, die naar een brede doelgoep is toegezonden.

Klik hier voor foto's.

Voor deze avond waren naast de erfgoedorganisaties zoals de heemkundekringen en de verschillende monumenteigenaren ook o.a. de gemeenteraad, de ZLTO, het Waterschap, de dorpsraden, de IVN, de Maashorstboeren, het Brabants Landschap en de kerkeigenaren uitgenodigd.
Wethouder Rien Wijdeven opende de avond.

Vervolgens werd door Jennemie Stoelhorst en Hans Gunter (gemeente Bernheze) uitleg gegeven wat de rol en betekenis is van deze Erfgoedvisie. Dit deden ze aan de hand van de “Tussennotitie Erfgoedvisie Bernheze: ode aan het boerenleven”( 11 oktober 2019) welke aan alle genodigden was toegezonden.

Hierna gaf Bram Willemse van Studio Marco Vermeulen uitleg over de kansen- en inspiratiekaart, welke – nadat er nog enige reacties uit de zaal waren gekomen – op een vijftal tafels elders in het gebouw liggen ofwel genoemd de erfgoedmarkt. Daar kon ieder aan de hand van memobriefjes op de verschillende thematafels reacties en suggesties geven. Onderwerpen die er aan de orde kwamen:

  1. Identiteit;
  2. Transitie landbouw;
  3. Beleefbaar maken erfgoed;
  4. Verbinding maatschappelijke opgaven
  5. Naar een uitvoeringsagenda.

Velen vulden briefjes in. Zo was er Bart van Schijndel van Heemkundekring de Wojstap die zich afvroeg waarom al die mooie archeologische vondsten van hier naar Leiden gaan, zoals het kromzwaard en de bronsschat?

De Bernekringzaal was goed gevuld. Er waren zeker 60 geïnteresseerden naar deze avond gekomen.

Tekst: Peter Kriele

Foto's: Erna van Holland (COB-WEB advies) en Laura van Herpen (Gemeente Bernheze)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen