Redactioneel

190917 rva Windboom 09Sinds afgelopen week kon het velen niet zijn ontgaan dat er veel activiteiten waren bij de rotonde. Met ondersteuning van wegafzettingen, een goede planning vooraf en goede verkeersregelaars is de eerste windboom van Nederland geplaatst.

Trots, werd op 17 september, de boom door wethouder Rien Wijdeven ‘geplant’. De windboom, een biologisch geïnspireerde windmolen, is een zogenaamde energieboom en levert het hele jaar voldoende stroom voor de straatverlichting in de directe omgeving.

Meer foto's.

Op veel plekken in ons land staan energiebomen die werken op zon-energie. Deze windboom is een nieuwe variant en levert energie uit wind. De windboom is 11 meter hoog en voorzien van 56 kleine verticale turbines (dynamo’s). Bij optimale wind kan de elf meter hoge boom een vermogen leveren van maximaal 10,8 kW. Zijn werking is eenvoudig: elk van de bladeren heeft een generator. Zodra er wind is, beginnen ze te draaien en elektriciteit te produceren. De windboom zal daarmee straks de straatverlichting tussen beide rotondes aan de Hulsakker van stroom voorzien. De boom is fluisterstil, het geluid dat hij maakt komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

De windboom is nog onderdeel van de, in 2016, geopende nieuwe ontsluitingsroute aan de Hulsakker en is aangeboden door aannemer Ploegam.

Een van de aanwezigen, Herman Backaert, was zeer tevreden en liet weten dat dit eerste exemplaar nodig was om meer belangstelling van de grond te krijgen.

Herman is van Terra-Trans, een Vlaams-Brabantse handelsmaatschappij die ook in windbomen gaat doen. Dit in samenwerking met Ploegam.

Chris Ploegmakers, directeur van het Osse aannemingsbedrijf, was een van de grote drijfveren om er voor te zorgen dat de in 2016 beloofde windboom nu eindelijk staat.

Het principe van de windboom heeft zelfs al de aandacht getrokken bij steden uit België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Heeswijk-Dinther kan het resultaat laten zien.

Voor een filmpje over de windboom, volg deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=sUqHeh4vpCY

 

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen