Redactioneel

190914 PK tt. vondsten ind.terrEindelijk konden we een keer de archeologische vondsten laten zien van het Industrieterrein Retsel in Dinther, welke in 2009 zijn opgegraven. Die opgraving was nodig, omdat de verwachting was, dat die bij het realiseren van het bedrijventerrein verloren zouden gaan. Het onderzoek is toen verricht door het Amsterdams archeologisch centrum (AAC). Meer foto's.

We hebben uit het Provinciaal depot in ‘s-Hertogenbosch aan de Waterstraat een negental vondsten kunnen meenemen. Ze waren degelijk verpakt in beschermende folie. Gelukkig konden we alles in één grote doos meenemen. Het waren o.a. een fibula of mantelspeld, een amfoor, een pot, een geverfde beker allemaal Romeins en een urn en drie kannen uit de late IJzertijd of vroeg Romeinse tijd. Het waren natuurlijk geen gave vondsten, hoewel ze er wel enkele hebben kunnen lijmen, zodat je er een beter beeld van krijg.

Ook vond er nog een Power point presentatie plaats van deze en andere opgravingen zoals Ten Wijer in 1982, hoewel die naam na recent onderzoek niet meer juist is, de ontsluitingsweg (Hulsakker) naar het Industrieterrein en langs de oude Aa bij de Looz Corswaremhoeve. Op deze monumentendag hadden een 17-tal bezoekers hun belangstelling getoond.

Op één van de archeologische dagen namelijk op zaterdag 12 oktober zijn we opnieuw open van 10.00 – 16.00 uur. We hopen dan dat de rioleringswerken in deze straat tegen die tijd zijn afgelopen. Bovendien kan men ook op een woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 een bezoek brengen, omdat we dan altijd open zijn.
Bezoekadres heemkamer: Raadhuisstraat 21a, Heeswijk-Dinther

Foto’s: Peter Kriele en Piet van Helvoort
Tekst: Peter Kriele

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen