Redactioneel

190913 rva Abdijvisie 12vkDe Norbertijnen van de Abdij van Berne hebben de provincie eind 2015 gevraagd mee na te denken over de toekomst van de Abdij.
Vanuit verschillende vormen van overleg is besloten dat de Abdij van Berne, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Bernheze dit erfgoed willen behouden. Dit, zodat Berne voor de komende generaties een bron van betekenis kan blijven. Meer foto's.


In de uitvoering van de plannen is het jaar 2021 de eerste mijlpaal. In dat jaar bestaat de wereldwijde Norbertijner orde 900 jaar.

In de Abdij van Heeswijk werd in de Bernekringzaal, door abt Denis Hendrickx, de toekomstvisie van de Abdij voor de komende 30 jaar gepresenteerd. Zij willen dit levend religieus erfgoed behouden.
Gedurende de rondgang over de abdij kreeg het aanwezig publiek te horen, bijvoorbeeld in de pandgang bij het borstbeeld van de Boerenapostel Gerlacus van den Elsen, dat de Abdij al in 1886 bezig was met het opzetten van het huidige gymnasium. Ook was deze pater medeoprichter van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB, nu ZLTO) en Boerenleenbank (later gefuseerd met Raiffeisenbank tot Rabobank) en werd daarvoor geroemd.

Aan de voorzijde van de kerk nam wethouder Peter van Boekel, namens de gemeente Bernheze, de honneurs waar. Ook de gemeente wil de Abdij gedenken en helpen om de toekomstvisie te realiseren. Daarom, wordt er door de gemeente Bernheze deelgenomen aan het maken van de plannen en in een financiële bijdrage zal worden geïnvesteerd.

In het oude Gymnasiumgebouw stond men even stil bij andere belangrijke figuren, die hun stempel hadden gedrukt op de Abdij.

Bij terugkomst in de Bernekringzaal kreeg de groep een videopresentatie alwaar de gedeputeerde, Marianne van der Sloot van de provincie Noord-Brabant, hierop samen met de abt Denis Hendrickx uit de doeken deed waar de Abdij voor staat en waar hun ideeën en plannen liggen.

Hierna werd door alle actieve Norbertijnen het (alcoholvrije) champagneglas geheven en werd er samen even getoost op de realisatie van het komende 30-jarenplan.
Aan het einde van de bijeenkomst werd er in de kerk nog een aantal groepsfoto’s gemaakt met de hierbij aanwezige personen van de Abdij, de gemeente en de provincie.
Vanuit de pers was het Brabants Dagblad, Omroep Brabant en de Hadeejer deze morgen aanwezig.

De 5 Hoofdpunten uit de presentatie zijn:

1 .Herschikking van het gastenverblijf
Als 1e gaat de abdij de gastenverblijven uitbreiden met 15 kamers. Jaarlijks zijn er nu ruim 2000 overnachtingen en het aantal gasten en groepen groeit de komende jaren geleidelijk.

2.Een betere plek voor sociaal ondernemerschap
Het abdijhuis wordt getransformeerd tot inspiratieplek voor programma’s en werkplekken voor sociaal ondernemers.

3.Het recreatieve aspect, de ontspanningsmogelijkheden en het toeristische aspect
Dit zal veranderen door onder andere verbeteringen in de abdijwinkel en het proeflokaal.

4.Ombouwen van de eigen oude gebouwen op het terrein
Op het achterterrein wordt het provinciaal depot Bodemvondsten gevestigd en later aangevuld met creatieve en ambachtelijke ateliers.

5.Mogelijke woonvormen
Verderop in de toekomst zal worden nagedacht over een eventuele woonfunctie op het abdijterrein met bewoners die sterk betrokken zijn bij de religieuze gemeenschap en haar werkzaamheden.

Wil je meer weten over dit onderwerp, zie (vooral de video is de moeite van het kijken waard):
https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2019/september/provincie-steunt-toekomstplannen-abdij-van-berne

https://www.abdijvanberne.nl/provincie-steunt-toekomstplannen-abdij-van-berne/

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3067403/Eeuwenoude-Abdij-van-Berne-opent-deuren-voor-toeristen-ondernemers-en-kwetsbare-mensen

 

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen