Redactioneel

190823 PK Solex 24 uurs race festival 15VIERKANT 15Vrijdag was de eerste dag van de 13e solex-race op een rij, welke in 2007 begon met de start van 17 teams.

Dit jaar doen er ruim 80 aan mee. Elk team bestaat uit: ”een solex, drie rijders en daar zijn we eerlijk in een doorgaans broodnodige monteur”. Het minimale sponsorbedrag van €150,-- komt geheel ten goede aan Kika, ket kankerfonds voor kinderen. Het vorig jaar is €26.921,94 opgehaald. Ze hopen dit jaar de € 300.000,-- te overschrijden.

Meer foto's.

Ze starten zaterdag om 17.00 uur. “Het is een start á la le Mans, de deelnemers moeten na het startschot zo’n 600 meter rennen over het parcour om bij hun solex te komen, die allemaal netjes op startnummer staan opgesteld. Dit is een waar spektakel om te zien.”

“Het siert mensen als Roy van der Heijden en Merlin van Heugten, dat ze ondernemerschap weten te combineren met sociale betrokkenheid”, aldus Rien Schimmel, Ambassadeur Kika.

De eerste dag is eigenlijk een gezellig samenzijn met muziek, welke om 17.00 uur begint en tot 1 uur duurde met als slot de zang van het alom bekende duo Jan Keizer en Annie Schilder.

Er komen hier bezoekers uit het hele land en zelfs daarbuiten. Zo waren er jongelui uit Delft en uit Kerkdriel en Ammerzoden.

Dit jaar kon je op vrijdag voor het eerst met Dakar trucs meerijden. Ze reden er op een afgeschermd terrein. Dat kostte € 10,00 en dit bedrag komt weer geheel ten goede aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Vanaf zaterdag is er een brascross, welke in 2012 voor het eerst begon. Acht deelnemers nemen in teamverband deel aan een 2-uurs brommercross, welke in negen klassen is verdeeld zoals een luierklasse en een snotneus klasse. Bedoeld voor iedereen tussen de 5 en 103 jaar.

Het festivalterrein is dit jaar weer groter dan vorig jaar en staat vol met tenten om naar muziek te luisteren, wat te drinken en te eten en is er een speciaal bier- en wijnterras. Ook kun je er gemasseerd worden en tatoos laten aanbrengen.

Zaterdag wordt op zo’n 8.500 bezoekers gerekend en zondag op 5.000 man, ongeveer 1.500 meer dan vorig jaar.

Een krant wordt door hen uitgegeven waaraan o.a. Wendy van Lijssel en Buro Tweevoud meewerken. Ook folders zijn volop beschikbaar en iedereen die op het terrein komt krijgt - per dag - een armbandje om. Parkeerplaatsen zijn volop aanwezig, zodat niet langs de weg geparkeerd mag/hoeft te worden.

www.24uurssolexrace.nl

 

Foto’s en tekst: Peter Kriele