Redactioneel

1908121 PK Stilleven Joods onderduikadres 5 VIERKANT 5Op woensdag 21 augustus is het Stilleven over de Tweede Wereldoorlog onthuld op het gemeentehuis in Heesch. Familie en vrienden van Jeanne Hoevenaars waren hiervoor uitgenodigd.

 

Het staat op een hoge sokkel in een vitrine in de hal van het gemeentehuis en geeft de situatie weer van het pand Hoofdstraat 26 en omgeving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Het is een kunstwerk van Studio Rocco Verdult uit Eindhoven.

Het is gedurende de openingstijden te bezichtigen is. Van 13 t/m 27 september staat het in de bibliotheek in Heeswijk-Dinther en op 28 september is in Loosbroek de aftrap naar 75 jaar Bevrijding.

Meer foto's.

Er zijn door deze kunstenaar 75 van dergelijke stillevens of miniaturen gemaakt verspreid over oorlogsgebeurtenissen in heel Noord-Brabant. Het getal 75 verwijst naar de bevrijding in 1944:75 jaar geleden. Burgemeester Marieke Moorman onthulde dit Stilleven. Zij haalde in het kort enkele episodes aan uit het boek dat Jeanne Hoevenaars- Voets onder de titel “Een band voor het leven” dat zij in 2016 schreef. Omdat het voor haar een primeur was heeft ze voor de uitgifte van het boek hulp kunnen krijgen van Martin van Iersel, die deze middag ook even het woord voerde.

De burgemeester verwees in het bijzonder naar de moeder van Jeanne: Anna die de moed heeft gehad, samen met haar man Marinus Voets, een Joods echtpaar in de oorlog in hun huis te verbergen. Ze had zelfs de tegenwoordigheid van geest om met de bus naar Den Bosch te gaan i.p.v. de Joodse onderduikster, zodat die van arrestatie werd gevrijwaard. Het gezin is in 1951 geëmigreerd naar Brazilië. Ze hebben er nog steeds contact mee.

Na de onthulling werd Jeanne Hoevenaars nog even geïnterviewd door DTV-nieuws.

Het volledige verhaal kunt u lezen op: https://www.brabantremembers.com/verhalen/

 

Foto’s en tekst: Peter Kriele