Redactioneel

190622 rva Roefeldag 19Stichting Ranja organiseert sinds 1999 de Roefeldag voor de gehele gemeente Bernheze.
Roefelen is het Belgische woord voor snuffelen, nieuwsgierig maken, stimuleren tot onderzoek. Meer foto's.

Op deze ochtend mogen groepjes van kinderen een kijkje nemen bij 3 bedrijven, organisaties en instellingen.
De bedoeling van deze dag is dat de kinderen tijdens het bezoek te weten komen wat er zoal gebeurt bij de bedrijven, door daar ook actief in mee te werken. Dit kan onder andere door werkzaamheden aan de kassa in de supermarkt, het planten van bloemen bij een hoveniersbedrijf, een muurtje metselen bij een aannemersbedrijf enz. enz.
De Roefeldag is voor de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool en het speciaal onderwijs.

Na een korte introductie bij I-Meet gingen deze keer, in Heeswijk-Dinther en Loosbroek, bijna 100 kinderen op pad naar verschillende bedrijven. Voor een goede planning konden de kinderen vooraf kiezen voor de categorie: Horeca, Transport, Dienstverlening, Creatief, Winkels, Landbouw, Zorg, Beauty en Techniek.
Daarmee kon Stichting Ranja de kinderen indelen voor een bezoek aan bijvoorbeeld Asperia, Van Boxtel en Zn BV, de Brandweer, Donkers Fotografie, Etos ’t Centrum, I-Meet Jongerencentrum, Jumbo, Krol varkenshouderij, Langenhuizen Boomkwekerij, Van Lieshout Dier & Tuin, De Toren, Trend Zien & Horen, Twins Haarmode, Verkuijlen groente en fruit, Van Zutphen Elektro Installatie, Timebo, Coop, Herso Meubelmakerij, Sylk-Beauty, Kapteijns Service, de Kilsdonkse Molen, Bernheze MTC en De Koekenbakkers.
Om de ochtend een succes te laten worden, hadden veel bedrijven, de dagen vooraf, het nodige voorwerk gedaan. Zo waren ze in staat om de kinderen op een veilige manier te betrekken bij de werkzaamheden, waardoor de kinderen een beter beeld kregen van het werk dat er plaats vond.
De kinderen werden met hun begeleiders gastvrij ontvangen en er werd veel uitgelegd.
Natuurlijk mochten de kinderen ook zelf de handen uit de mouwen steken en vaak bleek de beschikbare tijd te kort.
Hierdoor was de ochtend niet alleen leuk, maar ook leerzaam.
De kinderen weten na zo’n ochtend iets meer over het werk wat er wordt gedaan. En wie weet worden ze later de nieuwe werknemers van een van deze bedrijven. Of nog sterker, misschien hebben ze later zelf ook een bedrijf waar kinderen kennis mogen maken met hun activiteiten.
We zullen het te zijner tijd zien.
Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Rien van Aarle
Plaats reactie