Redactioneel

190529 PK Van Nostalgie naarbij de KBO VIERKANT 3Woensdagmiddag was de zaal van de KBO in Heeswijk goed bezet. Een 89-tal inwoners toonde belangstelling voor het thema “Van Nostalgie naar…..” Het telde natuurlijk mee, dat René Bastiaanse van het BHIC die middag leidde.

Hij begon uit te leggen hoe de website van het BHIC werkt en hoe je eenvoudig de ontbrekende teksten bij de foto’s kunt aanvullen of verbeteren. Het BHIC, dat grotendeels ondergronds zit in de voormalige Citadelkazerne in ’s-Hertogenbosch, bezit zo’n 40 km. archief. Van Heeswijk zijn ruim 10.000 foto’s te raadplegen, waarvan een groot gedeelte van de Abdij van Berne.

Zo liet René Bastiaanse een beschrijving zien van Theo van Schijndel, die in 1920 in Heeswijk is geboren en die als verzetsstrijder in 1944 is overleden. Helaas ontbreekt de foto nog.
Met oude foto's en unieke oude filmfragmenten was het niet alleen een feest van herkenning voor de veelal oudere bezoekers, maar kreeg hij met zijn gevatte opmerkingen ook de lachers op zijn hand. 
Ook werd een Ganzenbordspel getoond, waarin met foto’s oude herinneringen werden opgehaald.

Na de pauze werden de foto’s getoond die men tijdelijk had ingeleverd en waarvan een scan was gemaakt. Met behulp van het publiek probeerde René Bastiaanse wat meer van die foto’s te weten te komen. Vooral bij de foto’s van vóór de oorlog wordt dat steeds moeilijker.
 
Met de “Petje op Petje af'”-quiz met daarbij historisch beeld en geluid werd de kennis van de toeschouwers getoetst. De winnares van deze quiz, Erna van Beek,  kreeg op het einde een attentie van René Bastiaanse.

René Bastiaanse is met hetzelfde thema al eens meer hier geweest namelijk op 20 april 2010 . Het was toen in het CC Servaes in Dinther onder het motto “Herinneringen aan….” Daar was toen ook veel belangstelling voor.
Meer info: www.bhic.nl/bernheze.

Tekst en foto’s: Peter Kriele
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen